sunt noua pe acest forum si as vrea sa va adresez o intrebare:
sunt in plin proces de divort si custodie cu sotul - in urma casatoriei a rezultat un copil, care conform legii se presupune ca este al sotului (desi noi la data conceperii eram despartiti in fapt), el totusi a recunoscut copilul
in momentul de fata, eu as dori ca tatal biologic sa recunoasca copilul si sa modificam certificatul de nastere.
mai exista vre-o posibilitate sa facem acest lucru?
Aveti la indemana o actiune, "actiune in tagaduirea paternitati", problema este ca aceasta nu poate fi facuta decat de fostul sot intr-un termen de 6 luni de la data la care a luat la cunostinta de existenta minorului.
Daca au trecut 6 luni, tatal biologic ar trebui sa dea o declaratie autentica la notar prin care sa recunoasca copilul.
Apoi trebuie facut proces pentru incuviintarea purtarii numelui parintelui fata de care s-a stabilit ulterior filiatia.
Proces poate sa deschida si tatal fata de care s-a stabilit ulterior filiatia. Daca este chemat in instanta primul tata si acesta nu se opune la schimbarea filiatiei, la un termen se poate termina procesul.
Ar mai fi o varianta mai intortocheata: daca mama si tatal biologic se casatoresc, noul sot poate cere adoptia copilului si astfel sa-i poarte numele. Insa dureaza mai mult. Si daca nu se casatoresc poate sa-l adopte. Insa copilul poate sa-si pastreze numele din certificat, sau sa ia numele unuia dintre parinti.
Paternitate
veronika2008
Buna tuturor. Am si eu o problema. Am conceput un copil in timpul casatoriei cu altcineva. Sunt in 6 luni si tatal biologic ameninta cu revendicarea copilului. ... (vezi toată discuția)