avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare certificat copil - etapele pt o actiune judecatoreasca

Buna ziua

Buna ziua,

Am nevoie de ajutorul dvs in urmatoarea problema:
O doamna casatorita a conceput un copil cu amantul, si in momentul in care a inregistrat copilul a fost intrebata daca este casatorita si i s-a cerut certificatul de casatorie pentru a-l inregistra pe numele sotului, conform legislatiei. Copilul in varsta de 2 luni poarta astfel numele sotului (care nu este tatal biologic). Mama este in proces de divort. Atat mama cat si tatal biologic doresc ca in certificatul de nastere al copilului sa apara numele tatalui biologic.
Am inteles ca aceasta problema se poate rezolva doar printr-o actiune judecatoreasca.
Intrebarea mea este care sunt etapele in intentarea unei actiuni judecatoresti.
Iar aceasta actiune are ca baza legala doar codul familiei?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 13:09, 9 Aprilie 2010
1.Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament. Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

2.Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.
Da, este normal ca cel mic sa nu poarte numele tatalui biologic deoarece , conform legii, sotul mamei este tatal copiululi,aceasta reprezentand o prezumtie legala de paternitate.
Exista optiunea ca sotul mamei sa introduca o actiune in tagada paternitatii , intermen de 3 ani de la nasterea copilului.
Copilul născut în timpul căsătoriei şi care beneficiază de prezumţia de paternitate, nu poate avea ca tată un alt bărbat decât soţul mamei, dacă acesta din urmă nu a promovat o acţiune în tăgada paternităţii pentru a schimba filiaţia faţă de tată;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Recunoastere paternitate - tagada de paternitate carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! In situatia in care o femeie casatorita concepe un copil cu un alt barbat ( necasatorit ) cum poate tatal copilului sa recunoasca acel copil ? Sa ... (vezi toată discuția)
Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea ararin ararin S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, ... (vezi toată discuția)