avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Citatie de la procuror in legatura cu paternitatea

S-a nascut un copil, dupa divortul parintilor, dar conceput in timpul casatoriei, a carui tata este fostul sot al mamei, dupa cum spune legea. Un alt barbat, care sustine ca e tatal biologic, a dat in judecata mama pentru stabilire paternitate si program de vizitare. Actiunea a fost respinsa pe motiv de lipsa calitate procesuala a reclamantului. Nici mama nici tatal minorului nu au facut tagada paternitatii. Acum mama a primit o citatie de la parchet in urma unei plangeri facuta de persoana care doreste recunoasterea paternitatii. Citatia a ajuns in cutia postala a vecinilor pentru ca adresa era incorecta, mama a primit-o prea tarziu pentru a se mai prezenta la data solicitata...
Intrebarea este ce sa faca mama? Clar ar trebui sa mearga sa vorbeasca cu procurorul, pentru ca sigur dosarul nu se va inchide din oficiu. Dar are acesta dreptul/obligatia legala sa se implice in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Roxana Zbarnea , Avocat 22:35, 20 August 2009
Ea trebuie sa se prezinte la parchet ,sa spuna ca niciodata nu a avut legatura cu barbatul respectiv, iar el sa faca testul A.D.N. ,pentru ca asa este cel mai bine si se va dovedi cine este cu adevarat tatal copilului.
Chiar daca s avut "treaba" cu pretinsul tata biologic al copilului, acestuia nu i se poate admite o cerere de stabilire a paternitatii, deoarece un copil nu poate avea doi tati legali simultani. Cererea de tagada paternitatii apartine mamei ca reprezentant legal al copilului, tatalui legal al copilului conceput in timpul casatoriei sau copilului dupa implinirea varstei de 18 ani. Oricine altcineva nu are calitate procesuala activa chiar daca face un test ADN care atesta ca ar fi tatal biologic al acestuia.
Nu inteleg ce obiect ar putea avea o plangere penala indreptata impotriva mamei copilului de catre pretinsul tata...
Recomand mamei sa se prezinte cu citatia la Parchet, sa indice motivele pentru care nu s-a prezentat la termenul stabilit si sa ceara explicatii cu privire la temeiul juridic al plangerii, apoi reveniti pe site si comunicati-ne acest temei pentru ca nu vad care ar fi acesta raportat la situatia de fapt descrisa de user. ;)
Procurorul care se ocupa de caz e in concediu...
Nu cred ca e vorba de o plangere penala impotriva mamei, cat de o actiune a ministerului public in numele copilului. E admisibila o astfel de actiune?
Nu cred pentru ca nu vad interesul MP, deoarece copilul are un tata, cel legal, iar pana acum nu am auzit ca MP sa se implice in asemenea chestiuni. Exista o cale legala, prevazuta de legiutor, mentionata intr-un mesaj anterior: tagada paternitatii rezulta copil conceput in afara casatoriei, in CN se va rectifica in urma hotararii de admitere a actiunii in tagada paternitatii, astfel ca acel copil va deveni fara tata cunoscut si, numai atunci tatal biologic il poate recunoaste. Simultan, un copil nu poate avea doi tati!
Asteptati sa vina procurorul din concediu si solicitati-i detalii cu privire la dosar. ;)
Art. 53
Copilul nascut in timpul casatoriei are ca tata pe sotul mamei. Copilul nascut dupa desfacerea, declararea nulitatii sau anularea casatoriei are ca tata pe fostul sot al mamei, daca a fost conceput in timpul casatoriei si nasterea sa a avut loc inainte ca mama sa fi intrat intr-o noua casatorie. Dispozitiile art. 51 sunt aplicabile si situatiilor prevazute in prezentul articol.

Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.

Art. 56
Filiatia fata de tata se stabileste, in afara de cazurile prevazute in art. 53, prin recunoastere sau hotarare judecatoreasca.

Art. 57
Copilul conceput si nascut in afara de casatorie poate fi recunoscut de catre tatal sau; dupa moartea copilului, acesta poate fi recunoscut numai daca a lasat descendenti firesti.
Recunoasterea se face prin declaratie facuta la serviciul de stare civila, fie odata cu inregistrarea nasterii, fie dupa aceasta data; recunoasterea poate fi facuta si prin inscris autentic sau prin testament.
Recunoasterea, chiar facuta prin testament, nu se poate revoca.

Art. 58
Recunoasterea care nu corespunde adevarului poate fi contestata de orice persoana interesata.
Daca recunoasterea este contestata de mama, de cel recunoscut sau de descendentii acestuia, dovada paternitatii este in sarcina autorului recunoasterii sau a mostenitorilor sai.

Art. 59
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama, chiar daca este minora, ori de reprezentantul lui legal.
Dreptul de a porni actiunea in stabilirea paternitatii nu trece asupra mostenitorilor copilului; ei pot continua actiunea pornita de acesta.
Actiunea in stabilirea paternitatii poate fi pornita si impotriva mostenitorilor pretinsului tata.

Art. 60
Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.
Daca, in cazul prevazut in art. 54 alin. (1), un copil a pierdut calitatea de copil din casatorie, prin efectul unei hotarari judecatoresti, termenul de un an, pentru pornirea actiunii in stabilirea paternitatii din afara casatoriei, va curge de la data cand acea hotarare a ramas definitiva.
In cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii ori a intretinerii.
Actiunea apartinând copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.

Alte discuții în legătură

Tata fara sa stii jr jr Recent fratele meu a decedat . Cu putin timp inainte de deces a aflat ca fosta sotie ,de care era divortat,l-a trecut ca tata al unui copil nascut la un an ... (vezi toată discuția)
Dreptul copilului rezultat din afara casatoriei NICA GEORGIANA NICA GEORGIANA Am o fata in varsta de aproape 6 (sase) ani.Pot cere in instanta recunoasterea si pensie alimentara de la tata? (vezi toată discuția)
Paternitate iriza iriza am o fetita de 4 ani nascuta in afara casatoriei.tatal a recunoscut o(e trecut pe certif de nastere)in tot acest timp nu m a ajutat cu nimic.poate sa ceara ... (vezi toată discuția)