avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recunoastere paternitate - tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recunoastere paternitate - tagada de paternitate

Buna ziua !
In situatia in care o femeie casatorita concepe un copil cu un alt barbat ( necasatorit ) cum poate tatal copilului sa recunoasca acel copil ? Sa l declare ca fiind al lui, prin urmare sa i poarte si numele ? Acesta a facut acest demers si i s a spus ca nu este posibil... Pe de alta parte, mama copilului, declarand ea copilulu ar insemna ca tatal este actualul sot ? ( de care in fapt este despartita ) ....

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:18, 4 Septembrie 2014
Legea spune: "copilul conceput in timpul casatoriei are ca tata prezumat pe sotul mamei"

Va trebui facuta prima data tagada paternitatii si apoi veti putea recunoaste copilul.
Si, practic aceasta "tagada" a paternitatii inseamna ca sotul femeii - respectiv tatal prezumat" trebuie sa dea o declaratie cum ca nu el este tatal copilului ?
I s-a spus corect.
In primul rand mama trebuie sa initieze in numele copilului actiune in instanta pentru tagada paternitatii (pentru inlaturarea sotului de la rubrica tata din certificatul de nastere). Prin lege, copilul femeiii casatorite are ca tata pe sotul mamei, chiar daca acestia sunt despartiti in fapt.
Dupa ce se va castiga tagada parternitatii, tatal biologic va recunoaste pe copil la starea civila.
Sper ca puteti sa dati de sot si ca acesta se va prezenta la proces si va recunoaste ca nu-i copilul lui.
Este incidenta actiunea de tagada de paternitate.

Legitinarea calitatii procesuale active :


(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.

(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.


(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.

(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.

(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
Ultima modificare: Joi, 4 Septembrie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot ioanaroxana78 ioanaroxana78 Buna ziua. Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea copilului angheldaniel angheldaniel sunt in concubinaj cu o fata casatorita legal si nu a divortat pana acum ea este insarcinata si vreau sa stiu daca pot recunoaste copilul (vezi toată discuția)