avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot

Buna ziua.
Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul iubit (de sot fiind separata in fapt de mai multi ani). Am citit pe acest forum despre mai multe situatii similare si am inteles ca legea va prezuma automat ca tatal copilului meu este fostul sot.
Intrebarea mea este: daca eu ma casatoresc rapid cu concubinul meu si tatal viitorului meu copil, cum se va stabili filiatia?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 11:24, 21 Februarie 2017
Casatoriti-va rapid si nu o sa aveti probleme. Nu mai sta nimeni sa se uite in urma.
"Copilul nascut in casatorie il are ca tata pe sotul mamei"
Nu este necesar sa va casatoriti cu actualul iubit. (doar daca si cand dvs va doriti asta)
Sotul mamei se prezuma a fi tatal copilului, insa la acest moment dvs sunteti divortata. (nu exista un sot al mamei)
Astfel, actualul iubit poate proceda la recunoasterea copilului, sens in care acesta va figura ca tata pe certificatul de nastere. (fostul sot nu va avea nicio implicare)
Si copilul conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul/ fostul sot al mamei sale, d-na avocat.

Art. 414

Prezumţia de paternitate

(1) Copilul născut sau conceput în timpul căsătoriei are ca tată pe soţul mamei.

Nu as risca sa ma lovesc de un functionar mai atent, pana la urma un eventual divort costa mai putin ca o tagada de paternitate.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Variante:

1. Vă căsătoriți. Repede. Și copilul născut în timpul căsătoriei va avea ca tată pe soțul dvs. din momentul nașterii.

2. Nu vă căsătoriți și copilul conceput în timpul căsătoriei (cea desfăcută prin divorț „alaltăieri”) va avea ca tată pe fostul soț. (soț la data concepției). În acest caz trebuie promovată o acțiune de tăgadă de paternitate. Abia după admiterea acestei acțiuni, adevăratul tată își poate recunoaște copilul. (sau îl poate recunoaște și mai devreme, dar recunoasterea nu este valabilă, până la înlăturarea filiației stabilite prin intermediul prezumției de paternitate).

Recunoașterea este lovită de nulitate absolută dacă: (art 418 C. civ.)
a) a fost recunoscut un copil a cărui filiația stabilită potrivit legii nu a fost înlăturată. Cu toate acestea, dacă filiația anterioară a fost înlăturată prin horarâre judecătorească, recunoașterea este valabilă.
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2017
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Problema va fi sa ramana definitiva hotararea pronuntata acum o saptamana, caci doar atunci sunteti divortata si va puteti recasatori rapid.

Dar cum macar redactarea dureaza 30 de zile, apoi de la comunicarea solutiei va mai trece 30 de zile pana la ramanerea definitiva, in mod sigur copilul se va naste si va avea ca tata pe fostul sot intrucat a fost conceput in timp ce erati casatorita cu acesta.

Alte discuții în legătură

Decizia de divort AnnaMaria28 AnnaMaria28 Buna seara! Ma confrunt cu o problema si anume... eu trebuie sa nasc pe la inceputul lunii martie 2015, insa astept decizia de divort, intrucat am fost ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)