avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decizia de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decizia de divort

Buna seara! Ma confrunt cu o problema si anume... eu trebuie sa nasc pe la inceputul lunii martie 2015, insa astept decizia de divort, intrucat am fost casatorita cu un cetatean arab, iar pe data de 4 februarie 2015 am avut prima infatisare in instanta si totodata am obtinut divortul din prima. Insa am inteles ca trebuie sa astept aceasta decizie de divort care dureaza cateva luni. Copilul trebuie sa fie trecut pe numele tatalui, asa cum este normal, insa eu nu as dori sa apar cu numele de familie al arabului in certificatul de nastere al copilului. Totusi nu stiu daca copilul va putea fi trecut pe numele tatalui, din moment ce eu inca nu am obtinut decizia aceea de divort. Este posibil? Ce se va intampla? Pentru ca un pic asa imi este teama. In primul rand, vreau sa scap de numele de familie al acestui arab si in al doilea rand, familia actualului si viitorului tatic al copilului meu, nu stie despre aceasta casatorie. Ce este de facut? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:36, 24 Februarie 2015
Va mai asteapta un proces, cel de tagada de paternitate, copilul nascut sau conceput in timpul casatoriei il are ca tata pe sotul mamei sale. Daca ati fi avut hotararea de divort si ati fi apucat sa va schimbati numele, ati fi avut sanse sa inregistrati direct copilul pe numele tatalui.
Trebuie sa promovati actiunea de tagada de paternitate, contestand filiatia fata de tata, a copilului ce se va naste in timpul casatoriei.



Filiaţia

SECŢIUNEA 1
Stabilirea filiaţiei
Art. 430
Tăgada paternităţii de către soţul mamei
(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.




(2) Termenul nu curge împotriva soţului pus sub interdicţie judecătorească şi, chiar dacă acţiunea nu a fost pornită de


tutore, ea poate fi introdusă de soţ în termen de 3 ani de la data ridicării interdicţiei.
(3) Dacă soţul a murit înainte de împlinirea termenul menţionat la alin. (1), fără a porni acţiunea, aceasta poate fi pornită de către moştenitori în termen de un an de la data decesului.


Stabilirea filiaţiei
Art. 429
Acţiunea în tăgada paternităţii
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.



(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.





Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Test adn- tagada de paternitate costin64 costin64 buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de ... (vezi toată discuția)