avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... test adn- tagada de paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

test adn- tagada de paternitate

buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de pternitate ce pasi trebuie sa urmez si ce costuri implica acestea avand in vere ca eu am domiciliul stbil in jud dambovita si ex in prahova ,unde trebuie sa ma dresez instantei
Cel mai recent răspuns: costin64 , utilizator 15:09, 25 Martie 2013
sunt multe clinici medicale care efectueaza testul, si nu e nevoie sa va adresati instantei.

dupa ce veti afla rezultatele testului veti formula sau nu actiune de tagada paternitate
Noul cod civil:

Actiunea in tagada paternitatii Art. 429
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.
(3) Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea poate fi pornita de tutore, iar in lipsa, de un curator numit de instanta judecatoreasca.
(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.
Daca acestia sunt decedati, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor.

Tagada paternitatii de catre sotul mamei Art. 430
(1) Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
(2) Termenul nu curge impotriva sotului pus sub interdictie judecatoreasca si, chiar daca actiunea nu a fost pornita de tutore, ea poate fi introdusa de sot in termen de 3 ani de la data ridicarii interdictiei.
(3) Daca sotul a murit inainte de implinirea termenul mentionat la alin. (1), fara a porni actiunea, aceasta poate fi pornita de catre mostenitori in termen de un an de la data decesului.


Stabilirea filiatiei, tagaduirea paternitatii sau orice alta actiune privitoare la filiatie este supusa dispozitiilor Codului civil si produce efectele prevazute de acesta numai in cazul copiilor nascuti dupa intrarea lui in vigoare.


Termenul in care va puteati adresa instantei cu o actiune in tagada paternitatii s-a implinit. Ce motive aveti pt o repunere in termen ?
Actiunea pentru tagada de paternitate este prescrisa, prin urmare, aceasta va fi respinsa.( daca nu opereaza repunerea in termen ).

Prin Decizia nr.755/24.06.2008, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea dispozitiilor art.II din Legea nr.288/2008 conform carora noile dispozitii privind actiunea în tagada paternitatii sunt aplicabile si în cazul copiilor nascuti anterior intrarii sale în vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata.



cum sa merg s le fac testul copiilor daca acestia nu sant de acord si nici mama lor si de ce nu pot efectu si acum cest test ? sa presupunem ca nu am avut bani necesari sau si am fost la o clinica unde am efectuat niste teste si raspunsul a fost ca nu pot fce copii in proportie de 90%dca ma adresez instntei exsta riscul sa mi refuze ctiunea?si daca fc actiunea unde trebuie sa merg la judecatoria arondata domiciliului meu sau al ei?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii pornita de mama farcasalexa farcasalexa Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre ... (vezi toată discuția)
Decizia de divort AnnaMaria28 AnnaMaria28 Buna seara! Ma confrunt cu o problema si anume... eu trebuie sa nasc pe la inceputul lunii martie 2015, insa astept decizia de divort, intrucat am fost ... (vezi toată discuția)
Tata biologic. Juve1312 Juve1312 Vreau sa recunosc un copil care s-a nascut inafara casatoriei nostre. Precizez ca atat mama copilului este casatorita cu altcineva(copilul ii poarta numele ... (vezi toată discuția)