avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1093 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divortata, gravida cu alt barbat decat fostul sot

Buna ziua.
Va rog mult sa imi raspundeti la o intrebare: divortul de fostul sot s-a pronuntat acum o saptamana. Eu sunt insarcinata in 8 luni cu actualul iubit (de sot fiind separata in fapt de mai multi ani). Am citit pe acest forum despre mai multe situatii similare si am inteles ca legea va prezuma automat ca tatal copilului meu este fostul sot.
Intrebarea mea este: daca eu ma casatoresc rapid cu concubinul meu si tatal viitorului meu copil, cum se va stabili filiatia?
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 11:24, 21 Februarie 2017
mi se pare cel mai ciudat lucru sa fie trecut copilul pe numele fostului sot. acest lucru ar trebui facut daca nu exista un alt barbat care sa il recunoasca, desi nu vad motivul pt care un copil trebuie MUSAI sa aiba un tata in certificat. dar o data ce exista un tata care il recunoaste, cred ca ar fi suficient acordul mamei.
tagada cine o va face? eu? fostul sot sau actualul tata? cine va plati testul ADN?
fostul sot nu va face nimic, nu va plati adn si nimic, pentru ca se simte lezat de faptul ca eu l-am parasit facand copil cu altul. bag mana in foc ca nu va inlesni nimic. din contra, se va opune.
actualul tata deja e lezat si socat de faptul ca bebe va fi pe numele fostului sot. nu vrea sa plateasca nimic ca spune ca nu e problema lui si sa plateasca fostul sot, care i se pare lui ca este de vina, pt ca a tarait-o cat a putut de mult cu divortul, nu s-a prezentat la infatisari si ne-am tarat enorm prin tribunal.


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel ce initiaza actiunea plateste, urmand apoi, daca va castiga sa recupereze sub forma cheltuielilor de judecata.
Dvs ori tatal biologic, ori fostul sot, oricare aveti calitate procesuala activa. Chiar si copilul prin reprezentantul legal isi poatye actiona in judecata tatal din certificat.

Actiunea in tagada paternitatii Art. 429
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil. Ea poate fi pornita sau, dupa caz, continuata si de mostenitorii acestora, in conditiile legii.
(2) Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; cand acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale si, daca este cazul, a altor mostenitori ai sai.
(3) Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea poate fi pornita de tutore, iar in lipsa, de un curator numit de instanta judecatoreasca.
(4) Mama sau copilul poate introduce actiunea impotriva sotului. Daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
(5) Tatal biologic poate introduce actiunea impotriva sotului mamei si a copilului.
Daca acestia sunt decedati, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor.

Tagada paternitatii de catre sotul mamei Art. 430
(1) Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data la care sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.
(2) Termenul nu curge impotriva sotului pus sub interdictie judecatoreasca si, chiar daca actiunea nu a fost pornita de tutore, ea poate fi introdusa de sot in termen de 3 ani de la data ridicarii interdictiei.
(3) Daca sotul a murit inainte de implinirea termenul mentionat la alin. (1), fara a porni actiunea, aceasta poate fi pornita de catre mostenitori in termen de un an de la data decesului.

Tagada paternitatii de catre mama Art. 431
(1) Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la data nasterii copilului.
(2) Dispozitiile art. 429 alin. (3) si art. 430 alin. (2) si (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre pretinsul tata biologic Art. 432
(1) Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii tatalui biologic. Daca acesta a decedat, actiunea poate fi formulata de mostenitorii sai in termen de cel mult un an de la data decesului.
(3) Dispozitiile art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.

Tagada paternitatii de catre copil si de catre mostenitori Art. 433
(1) Actiunea in tagada paternitatii se porneste de copil, in timpul minoritatii sale, prin reprezentantul sau legal.
(2) Dreptul la actiune nu se prescrie in timpul vietii copilului.
(3) Dispozitiile art. 423 alin. (5) si art. 429 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.


Ziceti ca erati despartita de sot de cativa ani, nu cred ca ati initiat divortul dupa despartire , asa ca nu numai sotul a taraganat-o.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2017
gi-jane2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ioanaroxana78 a scris:

tagada cine o va face? eu? fostul sot sau actualul tata? cine va plati testul ADN?
fostul sot nu va face nimic, nu va plati adn si nimic, pentru ca se simte lezat de faptul ca eu l-am parasit facand copil cu altul. bag mana in foc ca nu va inlesni nimic. din contra, se va opune.
actualul tata deja e lezat si socat de faptul ca bebe va fi pe numele fostului sot. nu vrea sa plateasca nimic ca spune ca nu e problema lui si sa plateasca fostul sot, care i se pare lui ca este de vina, pt ca a tarait-o cat a putut de mult cu divortul, nu s-a prezentat la infatisari si ne-am tarat enorm prin tribunal.





Vina, de fapt responsabilitatea, va apartine dvs si tatalui biologic din doua motive:
1. sunteti parintii viitorului copil (ar trebui sa fie suficient, dar pare ca nu e)
2. ati conceput acest copil in timp ce erati casatorita cu altcineva. Nu e ca si cum nu ati fi stiut nici unul dintre dvs ca sunteti casatorita (mi se pare hilar ca partenerul dvs se simte lezat acum, dar nu s-a simtit lezat sa fie intr-o relatie adultera), a fost ceva ce stiati si v-ati asumat. Asumarea inseamna aceptarea consecintelor. Consecintele sunt (printre altele) ca trebuie sa platiti bani pentru a ajunge ca starea legala sa reflecte starea de fapt. Ganditi-va ca fata de acum 500 de ani sunteti intr-o situatie net favorabila :D.

Sotul dvs nu are nici vina si nici responsabilitate pentru copilul dvs. El are dreptul sa taraganeze procesul. Viata de adult e complicata, si inca nu stiti nimic. Cu un copil va fi si mai complicata :D asa ca faceti-va un favor si luati lucrurile asa cum sunt. Nu mai cautati alti vinovati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia de divort AnnaMaria28 AnnaMaria28 Buna seara! Ma confrunt cu o problema si anume... eu trebuie sa nasc pe la inceputul lunii martie 2015, insa astept decizia de divort, intrucat am fost ... (vezi toată discuția)
Am numele fostului sot, tatal biologic.. performer189 performer189 Buna ziua o prietena de-a mea s-a despartit de actualul barbat si s-a imprietenit cu altcineva ea fiind maritata cu acte cu fostul, cu actualul a ramas ... (vezi toată discuția)
Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)