buna ziua,
vreau sa stiu daca mai exista un plafon la maxim in vederea calcularii concediilor medicale.
am un angajat care a are medical in mai si are un venit vet lunar de 3000 ron.
stiu ca era la un momnet dat un astfel de plafon.
ma puteti indruma?
multumesc anticipat.
OUG nr.158/2005 prevede la art.6:
(8) Baza lunara de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) nu poate fi mai mare decat produsul dintre numarul asiguratilor din luna pentru care se calculeaza contributia si valoarea corespunzatoare a 12 salarii minime brute pe tara.
(9) Baza de calcul a contributiei pentru concedii si indemnizatii pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (2) nu poate depasi plafonul a 12 salarii minime brute pe tara.
Art.1 din ordonata mentionata mai sus prevede:
(1) Persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, denumite in continuare asigurati, au dreptul, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, pe perioada in care au domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei, la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, daca:
A. desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca sau in baza raportului de serviciu;
B. desfasoara activitati in functii elective sau sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la lit. A;
C. beneficiaza de drepturi banesti lunare ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii.
(2) De aceleasi drepturi beneficiaza si persoanele care nu se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1), dar sunt:
a) asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane care incheie un contract de asigurari sociale pentru concedii si indemnizatii pentru maternitate si concedii si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav, in conditiile in care au inceput stagiul de cotizare pana la data de 1 ianuarie 2006.
(3) Persoanele prevazute la alin. (2), care au calitatea de pensionari, nu sunt asigurate conform prezentei ordonante de urgenta, cu exceptia pensionarilor de invaliditate gradul III si a pensionarilor nevazatori, care se afla in una dintre situatiile prevazute la lit. c) si d).
Venitul brut al angajatului intr-o luna nu trebuie sa depaseasca 7200 lei (12 salarii minime brute pe tara).
Lucrez cu contract de munca , salariul 6000ron / luna si activez si ca pfa la un venit de 6000ron / luna, urmeaza sa intru in concediu de maternitate, acest concediu este plafonat la 7200 lei, adica eu primesc 85% din brut din ambele venituri, sau cumulat nmu pot depasii plafonul de 7200?
Multumesc!
de la PFA nu vei primii indemnizatie de maternitate deoarece nu exista contract individual de munca.Daca ai contract individual de munca plata e conditionata de plata celor 0,85% catre FUNNAS.Daca AMBELE conditii sunt implinite vei primii indemnizatie de MATERNITATE (nu concediu de crestere copil) de la cele 2 locuri de munca, respectiv 2X 85%X7200 roni (daca depasesti brutul la amandoua)
Pt CIC vei primii 3400 plafonat (asta daca nu contesta cineva pana atunci treaba cu plafonul si ramane 4000.Atunci vei primii 4000)
Multumesc,
Banutii pentru pre si post natal trebuie sa primesc si de la PFA deoarece sunt asigurata si am platit cei 0.85%, de altfel daca as fi avut de ex 2000 ron pe contract de munca si 2000 ron pe PFA atunci se cumulau veniturile pentru CIC.
Cu plafonul de CIC iar nu imi este clar, stiu ca a scazut la 0.70% dar nu scrie nicaieri ca s-a modificat si plafonul de la 4000 la 3400, am incercat sa aflu aceasta informatie insa nimeni nu a stiut sa ma ajute, de la asistenta sociala si de la primarie mi-au spus ca plafonul e de 4000, ( ...dar ca se calculeaza astfel incat de ex: daca ai avea de primit de la stat 5000 ron esti plafonata la 4000 din care se scade 15 %, - calculul asta mi se pare o aberatie...)
Stie cineva unde pot gasi baza legala si normele de aplicare privind modificarea plafonului si modul de calul? Dar unde se poate face contestatie privind acest plafon sau modul de calcul?
Totodata d.nul Boc sustinea ca aceste reduceri sunt doar pana la finele anului, eu urmeaza sa intru in crestere copil din Ianuarie, ceeea ce inseaman ca va revenii plafonul, corect?
imi pare rau sa te dezamagesc.si noi am fost int-o situatie similara, avand ca al 2-lea job plata cu ora, bani de pe care sau tras toate, inclusiv cei 0.85%.Initial au zis ca imi dau, insa a intrat jurista casei in joc si io nenorocit pe aia ce mi-au dat hartie semnata si stampilata ca imi dau.vor inapoia angajatorului cei 0.85% care se trah doar de pe CIM (contracte ind de munca) Daca nu exista contract de munca (individual sau nu) acesti bani sunt trasi ilegal.Plata catre cas de pe pfa iti asigura dreptul la asistenta medicala nu la concediu.
daca pt pfa nu ai contract de munca nu primesti.
Referitor la cic, nu sunt norme de aplicare.astept si eu sa conteste cineva treaba cu plafonu sa vad cum se pronunta instanta.d