avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema de drept civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema de drept civil

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste cea mai buna modalitate (mostenire, donatie etc) prin care parintii si bunicii mei pot cumpara o casa pe care sa mi-o lase mie fara ca sotul si sora mea sa aiba vreodata dreptul la ea. Ideea este ca ei ar vrea sa o cumpere pe numele meu de la bun inceput (chiar daca sunt casatorita) pentru a nu mai fi nevoie sa faca alte acte ulterior, dar vor in acelasi timp sa se asigure si de faptul ca sotul sau sora nu vor putea ridica ulterior pretentii.

Va multumesc anticipat!

Gabriela
Cel mai recent răspuns: Romică Stoica , Consilier juridic 22:28, 27 Martie 2007
pai in contract sa se prevada provenienta banilor de la cine sunt sunt si exclusiv pentru tine..... ideea e ca...daca masa succesorala va fi mica va trebui sa aduci valoarea la raport.... zic eu....un notar te poate lamuri mai bine
Nici la mostenire si nici la donatie sotul tau nu va avea dreptul, sunt bunuri proprii.

Cu privire la sora ta, daca ii fac un dar/legat similar ca valoare si ei, nu va putea face nimic. Ambele au aceeasi forta juridica. Iti pot si cumpara direct pe numele tau daca ii cumpara si ei la fel (asta ar fi indicat, modalitatile de dobandire sa fie cat mai apropiate).

cu sotul se rezolva repede.....:D , totul se face cu precizarea ca apartamentul e doar al tau, mostenire, donatie, nu are relevanta.....
in privinta surorii, ea poate sa emita pretentii la apartament, la moartea parintilor, sa ceara raportul donatiei, al legatului, daca in masa succesorala nu se gasesc bunuri de acceasi valoare, ce putin, cu cel dat dvs.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile prompte!

Am inteles cum sta treaba cu sotul.
In legatura cu sora insa, as vrea sa va mai intreb ce se intampla in situatia in care casa imi va fi data ca mostenire / donatie de catre bunici si nu de parinti. Este vorba de parintii mamei, care nu au alti copii in afara de mama, iar mama este de acord sa mi se cumpere aceasta casa acum. Problema in legatura cu sora mea este aceea ca desi are o anumita varsta nu s-a maturizat inca, motiv pentru care, in momentul de fata, parintii mei ar prefera sa lase partea ei de mostenire (care este ca valoare, chiar un pic mai mare decat ce mi se va da mie acum), direct copiilor ei. Banuiesc ca daca acest lucru nu se va putea cand va veni timpul, ii vor da tot ei. Prin urmare, are si ea partea ei, chiar daca nu o va primi acum.

Va multumesc inca o data pentru ajutor,

Gabriela
E ok atunci, nu ai de ce sa-ti faci probleme; daca sora ta va avea cel putin cat tine (nu conteaza daca acum sau prin mostenire), atunci totul este in regula.
Oricum, sa stii ca legea nu distinge intre copii care sunt considerati maturi de catre parintii lor sau care nu sunt considerati astfel. Iti spun asta off topic. Daca ma intrebi pe mine (e doar o parere, nu trebuie sa o iei neaparat de buna), parintii tai nu actioneaza tocmai matur. Faptul ca mereu au grija de sora, bunurile ei etc. tinzand a o controla nu este o atitudine de om matur; mai mult, este destul de larg cunoscuta ideea ca existenta conflictului dintre generatii ii determina atat pe copii, dar si pe parinti, sa ia decizii nu tocmai corecte.
Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare / donatie gabiorasanu gabiorasanu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l ... (vezi toată discuția)
Moștenire Alexa1717 Alexa1717 Buna ziua , părinții mei vor sa cumpere un apartament si să-l treacă pe numele meu si al sotului. Soțul meu mai are 2 copii din fosta relație ( nu au ... (vezi toată discuția)
Mostenire--am nevoie de sfatul d-voastra ContSters180206 ContSters180206 Buna seara Casa este pe numele bunicilor mei. Dupa moartea lor, mama mea este singura mostenitoare. Mama mea are 2 copii (pe mine(fiul) si pe sora ... (vezi toată discuția)