Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ceea ce priveste rezolvarea urmatoarei situatii: Bunica mea doreste sa cumpere un apartament pe care sa mi-l lase astfel incat nici sora mea si nici sotul sa nu aiba vreodata dreptul la ea. Mentionez ca bunica mea are doar un singur copil - pe mama mea, care este intru totul de acord cu acest lucru cu atat mai mult cu cat sorei mele i-au facut casa parintii mei.
Avand in vedere cele de mai sus, am dori sa stim care este cea mai buna metoda prin care bunica poate cumpara apartamentul si mi-l poate lasa mie, asigurandu-se in acelasi timp si de faptul ca sotul sau sora nu vor putea ridica ulterior pretentii.
Pentru ca sotul tau sa nu aiba niciun drept asupra apartamentului, bunica va trebui sa-ti faca contract de donatie (bunurile pe care unul din sot le primeste cu titlu de donatie in timpul casatoriei sunt bunuri proprii, nu comune).
La decesul bunicii, daca mama va fi in viata, ea este cea care ar putea ataca donatia, sora neavand niciun drept, pt. ca nu este mostenitor direct.
Daca s-ar intampla ca mama sa decedeze inaintea bunicii, atunci tu si sora veti veni la mostenirea bunicii in locul mamei, iar sora va putea cere raportul si reductiunea doantiei in masura necesara reintregirii rezervei succesorale.
Singura modalitate prin care sotul nu poate ridica pretentii este daca bunica va doneaza bunul Dvs.. Daca mama, singura mostenitoare este de acord, recomand donatia. Daca doriti ca sora Dvs. sa nu ridice pretentii asupra apartamentului la moartea mamei, incheiati un contract de vanzare cumparare fara sarcini. Puteti,de asemenea, sa obtineti in scris consimtamantul surorii Dvs. acum, pentru a evita dificultatile ce pot aparea.
In sfarsit, un contract de donatie in care sa apara acordul surorii Dvs. ar fi ideal pentru ca numai Dvs. sa beneficiati de bun.
Puteti,de asemenea, sa obtineti in scris consimtamantul surorii Dvs. acum, pentru a evita dificultatile ce pot aparea.
In sfarsit, un contract de donatie in care sa apara acordul surorii Dvs. ar fi ideal pentru ca numai Dvs. sa beneficiati de bun.
Pactele asupra unei succesiuni nedeschise nu sunt interzise, Alex?
In plus, la decesul bunicii cea care vine la succesiune este mama, sora nu are niciun drept.
Va multumesc pentru sfaturi. Din cate am inteles, pana la urma cea mai buna solutie este donatia, pentru ca in cazul unui contract de vanzare cumparare fara sarcini sotul tot ar avea drepturi, fiind un contract semnat in timpul casniciei, ca sa nu mai spun ca ar trebui sa mai treaca 2-3 ani pana sa pot face un contract de vanzare cumparare intre mine si bunica.
As mai avea insa cateva nelamuriri si in ceea ce priveste donatia:
1. Cine intocmeste actul de donatie - notarul sau avocatul, pentru ca ar trebui sa fie cineva care sa stie sa il faca foarte bine si sa lase putine portite pentru a fi atacat.
2. Donatia se poate face in aceeasi zi cu contractul de vanzare-cumparare a apartamentului de catre bunica?
3. Daca mama ar semna, in momentul in care se face donatia, un act prin care afirma ca nu are nici un fel de pretentii asupra acestui apartament - ar mai putea fi atacata donatia de catre sora mea?
4. In cazul in care eu si sora mea vom merge la mostenirea bunicii in locul mamei, o voi putea despagubi pe sora mea din cota ce imi revine din mostenirea din partea parintilor?
1. Orice act se poate intocmi de orice jurist. Notarul il autentifica, lucru necesar in donatie.
Dar... recomand intocmirea lui de alt jurist decat notarul (un avocat; e posibil si sa nu platiti mai mult pentru ambele servicii decat ati plati numai pentru notar; adica sa aveti 2 in acelasi onorariu).
2. Da.
3. Ce promite mama nu are legatura cu ce face sora. Nu poate nimeni promite pentru altul (in general).
4. Daca in contractul de donatie o treceti si pe ea ca potential avand-cauza (ma rog, nu e chiar avand-cauza odata ce va fi in contract dar...), daca sora isi da acordul la donatie si va scuteste astfel de raportul bunului in natura, da. Dar o despagubiti de unde stiti dv., nu din mostenirea parintilor musai; despagubirea se poate cere de sora la decesul bunicii...
Va recomand insa sa mergeti sa vorbiti cu un avocat pentru ca in functie de situatia de fapt se pot schimba lurcurile. Astfel, vad ca bunica va cumpara special acest apartament pentru dv.; in acest caz se poate ca ea sa va doneze numai banii, ceea ce va insemna ca dv. veti despagubi sora/mama numai referitor la bani si nu va poate ataca apartamentul.
Mai mult, sa va explice cineva care e rezerva si in ce masura i s-ar cuveni din bunurile bunicii mamei, respectiv surorii...
Depinde si daca exista un bunic...
Depinde daca bunica mai are alta casa (unde sta?) sau alte bunuri pe care sa le lase mostenire...