avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament sau donatie?

Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele.

Am plecat din tara in 2008 si am trecut casa mea pe numele surorii, intocmind contract de vanzare-cumparare. Sora mea s-a casatorit in 2014.

Mama noastra a murit in 2013, pana in momentul de fata nu am facut partajul, In apartamentul mamei locuieste sora mea cu sotul, tatal nostru fiind decedat din 2000.

Din pacate nu se inteleg bine si exista posibilitatea ca sora mea sa divorteze.

Cum sora mea detine bun dobandit inaintea casatoriei, clar sotul ei nu are dreptul la casa mea.

Intrebarile mele sunt:

- daca sora mea moare, are sotul dreptul la casa dobandita de sora mea inaintea casatoriei? In fapt casa mea?
-are sotul dreptul la apartamentul mamei la care nu s-a facut succesiune sau raman doar eu mostenitoare?

- ce acte pot face cu sora mea sa previn orice probleme ulterioare? Testament, donatia casei inapoi pe numele meu? Sau ce altceva?

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: widad , utilizator 15:40, 1 Iunie 2022
Da, soțul moștenește o cota din averea soției (care cuprinde apartamentul de la dvs si cota parte a surorii din mostenirea mamei).
Testamentul nu este act de proprietate, astfel încât la decesul surorii va trebui sa dezbateti succesiunea după aceasta.
Nu ați precizat dacă sora are copii.
Și nu înțeleg la ce v-ati referit prin "probleme ulterioare ".
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator
sa divorteze daca nu se inteleg si nu vor exista probleme ulterioare.
Si daca nu divorteaza, nu e musai ca sora sa moara inaintea sotului sau inaintea dvs.
puteti face partaj cu sora si sa va lase dvs casa parinteasca si testament pt casa ei, astfel sotul, daca ii va mai fi sot, sa aiba de mostenit f putin
Sora mea are un copil minor care va mosteni casa mea, trecuta pe numele surorii si apartamentul mamei la care nu s-a facut succesiunea. Asta daca sotul nu vinde tot dupa moartea surorii mele, Asta e problema.

Problema e ca sotul nu contribuie cu nimic in casa inca de la casatorie, recent a renuntat la slujba, e intretinut cu alte cuvinte.
Inca de la inceput a avut pretentii sa fie trecut pe contractul apartamentului mamei, tocmai de aceea nu am facut succesiunea, eu oricum trebuie sa platesc pt toate taxele ca sora n-are de unde.

Sora mea nu lucreaza, are grija de copil. eu ii trimit bani saptamanal dar totodata imi platesc chiria si facturile din salariul castigat in afara si platesc absolut totul si la fosta mea casa, cea pe care am trecut-o pe numele surorii in 2008. Intentionez sa locuiesc in acea casa la pensie.

Pun raul in fata, de aceea am intrebat,

In cazul in care sora mea imi trece orin testament casa pe care i-am vandut-o in 2008 (fara sa primesc un leu pt ea), sotul va putea ataca acel testament?

In cazul in care facem succesiunea acum, sotul va avea dreptul la ceva din jumatatea surorii mele?

In cazul in care nu fac succesiunea si sora moare, sotul va avea dreptul la o parte din apartamentul mamei, daca fac succesiunea dupa moartea surorii?


Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2022
GeaninaC, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care facem succesiunea acum, sotul va avea dreptul la ceva din jumatatea surorii mele?

ca faceti sau nu succesiunea, daca moare sora inaintea sotului, sotul o mosteneste impreuna cu copilul, va mosteni din tot ce are sora, casa pe care o are de la dvs si partea din casa de la parinti.
daca intentionati sa stati in casa care a fost a dvs, de ce ati dat-o surorii, nu inteleg.
Atat copilul cat si sotul sunt mostenitori rezervatari, asa ca trebuei sa faceti niste calcule sa vedeti daca casa dvs va poate fi donata sau lasatat prin testament.
ea nu a acumulat bunuri ?
e intretinut cu alte cuvinte.

e intretinut de dvs cu alte cuvinte
Și donația și testamentul sunt liberalitati.
Deosebirea este ca în cazul donației, dreptul de proprietate se transmite din momentul semnării contractului, iar în cazul testamentului, trebuie dezbătută succesiunea după sora.
În ambele variante, atât testamentul, cât și donația sunt supuse reductiunii, dacă încalcă rezerva succesorala a moștenitorilor rezervatari (rezerva succesorala= acea parte/cota din averea unei persoane, de care nu se poate dispune prin donație sau testament).
Și soțul supraviețuitor și copilul sunt moștenitori rezervatari.
Rezerva succesorala a ambilor este de 1/2.
Asta înseamnă că indiferent, ca va face donație sau va lăsa testament, la cererea soțului și a fiului, ceea ce v-a transmis sora se reduce la jumătate.
Ultima modificare: Duminică, 30 Ianuarie 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)
Cine mosteneste averea? cbcr cbcr Cine mosteneste averea? Se da următoarea situatie: soția X și soțul Y care nu au copii dobandesc diverse bunuri (case și terenuri) in timpul ... (vezi toată discuția)