avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 717 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am nevoie de un raspuns rapid, va rog!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am nevoie de un raspuns rapid, va rog!

In primul rand, buna ziua

Am doua probleme cu care ma confrunt, mai bine zis, mama mea.
Asadar, sa incep cu inceputul.
1. Apartamentul in care locuiesc parintii mei este al amandurora (sunt trecuti amandoi pe actul de proprietate). Dupa 30 ani de casnicie, au ajuns la concluzia ca vor sa divorteze. Intrebarea mea este: la divort, are loc partajul, din cate stiu. Apartamentul este 50% al mamei si 50% al tatalui? Sau pot face parte si copii? Respectiv eu si fratele meu. M-ar mai interesa, de asemenea, daca unul dintre ei poate sa plateasca celuilalt jumatatea cuvenita din apartament si sa ramana in continuare acolo.

2. In urma cu aproximativ 2 ani, mama mea a primit o donatie (de la un unchi de-al sau), o casa la tara. Ca sa nu aiba discutii cu tatal meu, l-a trecut si pe el pe actul de donatie. Intre timp, donatorul (unchiul) a decedat, ramanand in viata sotia lui. As vrea sa stiu daca se mai poate face ceva, in asa fel incat tatal meu sa nu aiba nici un drept asupra acestei case.


Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: talidae2000 , utilizator 17:20, 16 Mai 2010
1. Copii nu au drept de proprietate asupra bunurilor parintilor decat in caz de mostenire...deci doar la decesul parintilor...nu si la divortul acestora.
Parintii se pot intelege ca unul sa paraseasca domiciliul comun ( parta voluntar) urmand ca celui care pleaca sa i se plateasca o suma de bani numita sulta. De obiecei exista neintelegeri si partajul se solutionaeaza prin instanta
2. Donatia, daca depaseste rezerva succesorala afectand cotele celorlalti mostenitori, este supusa raportului..astfel ca este posibil ca imobilul donat sa se intoarca in masa succesorala a defunctului...stabilindu-se cota la care este indreptatita mama si tatal dvs..la dezbaterea acelei succesiuni.
Referitor la prima intrebare precizez ca in conformitate cu C. fam., bunurile dobandite in timpul casatoriei de oricare dintre soti, sunt, de la data dobandirii lor, bunuri comune ale sotilor. Aceasta inseamna ca fiecare dintre soti detine un procent de 50% din bunul respectv. Copiii nu sunt implicati inprocesul de partaj al parintilor.
Relevanta are doar faptul daca acestia sunt minori.
Modalitatile da partajare a bunului comun-imobil in cazul de fata sunt:
- regula este partajarea in natura, instanta atribuindu-i fiecarui sot o cota parte de 50% din imobil
- instanta va atribui la cerere uneia dintre parti imobilul stabilind in sarcina sa plata unei sulte in favoarea celuilalt sot, reprezentand contravaloarea cotei pe care o detine, de 50% din imobil
- daca partile nu doresc atribuirea imobilului in natura, instanta va dispune vanzarea imobilului si impartirea pretului potrivit cotelor care le detin .



Referitor la cea de-a doua intrebare, as vrea sa stiu daca si sotia unchiului a figurat in actul de donatiein calitate de donator.
De asemenea este foarte important continutul donatiei.
Dat fiind ca si tatal dvs a fost trecut in contractul de donatie in calitate de donatar are aceleasi drepturi ca si mama dvs.
Ref. Prima intrebare vi s-a raspuns.
Ref. la a doua. Nu daca mama dvs. a dorit, ci daca unchiul a dorit sa doneze la ambii atunci au dreptul amandoi la donatie.
Mama a dorit acest lucru, nu unchiul ei. El doar a respectat dorinta mamei.

Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte doveditoare guest2 guest2 Buna seara In cazul unui partaj, daca nu exista acte doveditoare a proprietatii bunurilor cumparate in timpul casatoriei , acestea mai pot fi bagate la ... (vezi toată discuția)
Partaj apartament alel alel Buna ziua, Am mai multe nelamuriri in ceea ce priveste partajul parintilor mei. Au impreuna un apartament, sunt divortati, iar mama mea locuieste in chirie ... (vezi toată discuția)
Pot trece pe numele meu partea de 50% din apartament a unuia dintre părinți, în caz de divorț, fără ca celălalt să fie de față? Horatiu79 Horatiu79 Aș dori să aflu dacă aș putea să trec pe numele meu partea de 50%din ce i se cuvine unuia dintre părinți, fără ca celalalt sa fie de față dacă ei ... (vezi toată discuția)