avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... constructie fara autorizatie pe teren privat
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

constructie fara autorizatie pe teren privat

Buna ziua , am o problema si am nevoie de ajutor ,am construit o casa pe terenul meu aflat in sectorul 1 ,fara autorizatii de constructii . Am cinci ani si jumatate de cand am construito,nu ma deranjat nimeni de la primarie si nici vecinii nu ii intereseaza de mine ca si ei si-au facut cate ceva ba un garaj ,ba o anexa ,mai cate un etaj ....etc , deci nu exista nici o reclamatie din partea nimanui. Din cate stiu eu legea atunci cand m-am apucat eu era cam asa , daca treceau doi ani de cand ai construit se prescrie si nu mai primesti amenda si iti fac actele.Saptamana trecuta m-am dus la sectia financiara sa o declar retroactiv cu declaratie notariala pe proprie raspundere ca am construit cu cinci ani in urma si sa platesc impozitul aferent pe ea .Aici surpriza domnisoara de la ghiseu mi-a spus ca daca o declar ,ei trebuie sa faca o adresa la primarie si vine primaria in control si probabil o sa-mi de-a amenda sau in cel mai rau caz ma pune sa o daram . As dorii sa stiu daca mai este in vigoare legea respectiva de prescriere la doi ani sau daca a iesit alta si cum as putea sa rezolv problema fara sa ma sanctioneze primaria.
Cel mai recent răspuns: c gh , utilizator 20:44, 29 Iunie 2010
legea nr. 50/1991, este inca in vigoare, precum si acea prevedere referitoare la dreptul autoritatii de a constata contraventia si de a aplica sanctiunea. :)
Am si eu o speta similara. La verificarile legislative facute de mine am gasit aceeasi prevedere, adica dreptul autoritatii de a sanctiona savarsirea contraventiei se prescrie in termen de 2 ani de la data constructiei. Sfat: solicitati in scris cu nr. de inregistrare declararea imobilului la finante.
Verificati la un birou specializat (de arhitectura si topometrie) posibilitatea intocmirii actelor pe varianta de dare in folosinta. Acesta e sfatul pe care l-am primit de la un arhitect. Mult succes.
În ceea ce priveste excepţia prescrierii dreptului de a constata şi sancţiona contravenţia te rog so observi că atât timp cât edificarea constructiei s-a realizat cu nerespectarea autorizaţie de construire, ne aflăm în prezenţa unei contravenţii continue întrucât încalcarea obligaţiei legale durează în timp. Contravenţia este continuă, iar starea contravenţională se menţine pe toată durata existenţei construcţiei realizate cu nerespectarea autorizaţiei legale, situaţie în care ea poate fi constatată şi sancţionată oricând. Potrivit dispozitiilor art. 13 din Ordonanta nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor în cazul contraventiilor continue, data savarsirii faptei este data constatarii acesteia.
De asemenea, alin. (5) al art. 37 din Legea nr. 50/1991 stabileşte faptul că “construcţiile executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi cele care nu au efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, potrivit legii, nu se consideră finalizate şi nu pot fi intabulate în cartea funciară. În această situaţie se aplică în continuare sancţiunile prevăzute de lege”. Având în vedere faptul ca lucrarile de construire s-au realizat cu nerespectarea autorizatiei de construire, aceste lucrări nu se considera finalizate astfel că termenul de prescripţie nu a început să curgă.
Astfel, reiese cu claritate faptul că obligaţia de a construi cu respectarea autorizaţiei de construire persistă în sarcina persoanei şi la momentul constatării faptei, încălcarea acestei obligaţii având caracter continuu.
Este adevarat ca unele contravenții prev. de Legea nr. 50/1991, au caracter continuu, dar nu în sensul menționat de dvs.
caracterul continuu , din punctul meu de vedere, este considerat pe întregul parcurs al edificarii sonstrucției.
În concluzie, în cazul construcțiilor în curs de executare nu poate fi considerată ca dată a săv. faptei, decat data constatarii contravenției. iar în cazul construcțiilor finalizate data săv. faptei este cea a terminarii construcției, momente din care trebuie calculată și curgerea termenului de prescripție prevăzut de art.26/Legea nr. 50/1991.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie sanctiune constructie ilegal edificata rechi1958 rechi1958 Am incercat sa ma documentez dar am gasit dat contradictorii , si anume : 1 - cum ca o astfel de fapta se prescrie dupa doi ani ---2 . cum ca nu se prescrie o ... (vezi toată discuția)
Legea 50/1991 Pith0n Pith0n Buna ziua, Am cumparat recent un apartament care a fost complet modificat de fostul propietar in urma cu 3 ani de zile. De curand am fost reclamat de vecini ... (vezi toată discuția)
Prescriere contraventii in constructii si taxe datorate capella capella Buna, Ma confrunt cu urmatoarea situatie.Pe 22 noiembrie 2002 mi s-a eliberat autorizatie de contructie pentru executarea unui imobil P+1E.Pe parcursul ... (vezi toată discuția)