avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatia de somaj

Bua ziua,

Intrebarea mea pt dvs este urmatoarea: daca in acest moment sunt in somaj si am posibilitatea sa lucrez 2 ore/zi pt o firma care este forma legala de angajare si in ce masura mai pot beneficia de somaj?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:10, 17 Mai 2010
Nu mai puteti beneficia de somaj, daca va angajati cu cim pe perioada nedeterminata. Puteti incheia un contract de colaborare dar aveti grija ca suma ce se insereaza ca fiind remuneratie sa nu depaseasca valoarea indicelui social de referinta conf. lg 76/2002.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
a) la data încadrării în muncă, conform legii, pentru o perioadă mai mare de 12 luni;
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) la 90 de zile de la data emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru a desfăşura activităţi independente sau a certificatului de înmatriculare, conform legii, dacă realizează venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;

2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002.
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, la data actuala este de 500 lei.
Acest contract de colaborare intre firma cu pricina si mine -ca persoana fizica, sau trebuie sa ma autorizez ca sa pot incheia acest contract?
daca am inteles bine, doar asa pot beneficia in continuare de somaj binenteles sa nu depaseasca remuneratia mea 500 ron, e corect cum am inteles?

multumesc!

1. Este corect cum ati inteles si parerea mea este ca puteti sa incheiati acel contract si ca persoana fizica neautorizata.
2. Deoarece am constata ca nu toate AJOFM lucreaza unitar ar fi bine sa intrebati cum sa procedati si la Agentia de Somaj unde sunteti inregistrata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj ktygl19 ktygl19 Buna ziua. Am si eu o intrebare, la momentul actual sunt somer in plata, daca voi incheia un contract de colaborare cu o companie eu voi mai beneficia de ... (vezi toată discuția)
Somaj dascamyr dascamyr Buna dimineata. O persoana aflata in somaj poate avea un contract de colaborare cu o societate de asigurari? (vezi toată discuția)
Drept de munca ContSters146176 ContSters146176 cand esti in somaj si primesti ajutorul de somaj ai dreptul sa lucrezi cu contract de colaborare? va afecta somajul? (vezi toată discuția)