Mama mea a murit pe 18 martie , ea nu era asigurata asa ca nu am putut beneficia de ajutorul pentru deces . Am facut o cerere la mine la servici pentru jumatate suma asa cum am inteles eu din lege dar problema e ca nu stie nimeni cum se procedeaza , nici economista nici d-na de la resurse umane , ce sa fac ? cum sa ma justific legal ca am dreptul la aceasta indemnizatie si ca nu cer de la firma ci de la stat si ca au mai primit s altii si nu s-a facut asa o poveste din asta
in speranta ca imi v-a raspunde cineva va multumesc anticipat
Maria
ART. 127
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
ART. 128
Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(Legea nr. 19/2000)
Incearca la Directia pt. munca, solidaritate sociala si familie sau la Casa jud. de pensii, nu la firma la care lucrezi.
Multumesc Ovidiu , am sa incerc si la dir muncii dar citeam undeva ca aceste cereri se depun la angajator in cazul celor angajati cu cm si la casa de pensii doar cei care au pensii, .
Eu cred in continuare ca cei care ar trebui sa stie aceste legi nu le stiu si nici nu sunt interesati sa le afle atata timp cit te pot scoate afara din birou spunindu-ti ca nu se poate rezolva.
oricum mi-e de folos ce mi-ai scris am sa o prezint maine la resurse umane sa vedem ce-mi spun.
Ajutor de deces
birta
decedatul nu avea calitatea de asigurat nefiind nici pensionar fiind coasigurat al sotiei (sanatate )salariate beneficiaza de ajutor de deces si de unde precum ... (vezi toată discuția)