In anul 2008,luna iunie, am depus la c.n.a.p.s cerere aj'. de deces si am primit suma 1550ron pentru decesul tatalui meu, deoarece a fost pensionar.In luna iulie 2008 am depus la unitatea la care lucrez{spital}conform contractului colectiv de munca,cerere pentru aj' de inmormintare si am primit suma de755. In luna iunie anul2009primesc de la unitate o notificare prin care sunt anuntata sa returnez suma de755ron ,pentru ca am primit aj' de deces de doua ori de la c.n.a.p.s.dupa cum a constatat curtea de conturi. Ori eu stiu ca nu am delegat unitatea sa ridice in numele meu de la c.n.a.p.s. iar unitatea trebuia sa acorde aceste aj' din fonduri proprii.Am refuzat si m-au dat in judecata.In urma procesului am primit hotarire civila ce respinge actiunea spitalului cu titlu definitiv si executoriu de drept, cu recurs in termen de 10 zile de la comunicare.Au introdus recurs ,judecat pe 27.04.2010.Pe saitul curtii de apel ca rezolutie apare ca afost admis recursul si sunt obligata sa achit suma plus dobinda de la data recursului pina la achitarea integrala.Oficial nu am nici un document de la ultimul proces .Ori nu mi-a fost inminata ori inca nu a ajuns la unitate;toate citatiile si hotaririle au fost pe adresa unitatii.Intrebarile mele sunt:1-in situatia data ce mai pot sa fac sa demonsterz ca dreptatea este de partea mea[am dreptate?].2-daca trebuie sa achit cine stabileste suma lunara,functie de ce criterii iar dobinda ce valoare are. Sper sa pot primi un raspuns.Multumesc.
Buna ziua!
Din pacate pt. dvs. trebuie sa dati sumele de bani inapoi . Dobanda a fost stabilita de instanta si de regula este reprezentata de indicele de inflatie . Suma lunara de plata nu poate depasi 1/2 din venitul net.
Multumesc domnului consilier pentru raspuns dar va rog cu respect sa ma lamuriti ca sa inteleg in baza carei legi am gresit. .In temeiul legii 53/2003 art.272 codul muncii salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie. Dar sa ma fac inteleasa :-in temeiul lg. 19/2000 art.126[1]tata fiind pensionar,am primit suma de la c.n. p.a.s.ca ajutor de deces; in temeiul contractului colectiv de munca pe unitate si pe ramura sanitara am cerut aj. de inmormintare .Cuantumul aj. de deces se stabileste in conditiile art.21 din lg. asig. sociale de stat nr.487/2006.Pentru aj .de inmormintare la nivelul angajatorului, suma va reprezenta cheltuieli sociale deductibile in limita unei sume stabilite prin aplicarea unei cote de pina la 2%asupra fondului de salarii realizat anual astfel cum este prevazut in contractul colectiv de munca. In 28 ian. 2008 lg. specifica ca cuantumul aj. de inmormintare in cazul decesului unui membru de familie a asiguratului este de 775 ron si se depune la unitate o serie de acte.C a o concluzie aj. primit de la c.n.p.a.s era pentru pensionar iar aj. de inmormintare era pentru angajatul asigurat pri n contractul colectiv de munca. imi cer scuze pentru insistenta dar imi doresc chiar sa inteleg. Multumesc inca o data si va urez multa sanatate.
Ajutorul de deces
andreeabs
Buna ziua,
Sunt in urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat, la momentul decesului nu era angajat, nici somer si nici pensionar. Nu era casatorit si statea cu ... (vezi toată discuția)