avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil

Buna ziua!

Lucrez la ultimul loc de munca din martie 2008. Am aflat de curand ca societatea nu si-a platit datoriile la buget privind asigurarile angajatilor. As vrea sa stiu daca mai pot beneficia de indemnizatia de crestere copil si daca nu cum as putea rezolva aceasta problema.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:19, 28 Mai 2010
1. Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor legale la fonduri ci numai de obtinerea de venituri profesionale supuse impozitarii.
2. Asadar nu va faceti probleme.
Dar daca din salariu vi s/au oprit contributiile atunci se poate rezolva ca nu e vina dvs.II spuneti patronului ca daca nu plateste il denuntati la politie pentru infractiunea de deturnare de fonduri.Si nu cred ca ii da mana sa nu va plateasca retroactiv toate contributiile.Apoi puteti face reclamatie la ITM.
Daca sunteti insracinata puteti beneficia si de 126 de zile concediu pre si post natal.Pentru asta trebuie achitate si contributiile la sanatate.
Conform Legii 95/2006, art. 305 constituie contraventie nevirarea contribuţiei datorate conform art. 258 alin. (1) de către persoanele fizice şi juridice angajatoare si se sanctioneaza cu amendă de la 3.000 lei (RON) la 5.000 lei (RON). Pentru asta trebuie sa faceti reclamatie la casa de asigurari de sanatate de care apartineti.
Art. 307. - (1) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către organele de control ale ANAF şi ale caselor de asigurări.
Infracţiuni

Art. 303. - Fapta persoanei care dispune utilizarea în alte scopuri sau nevirarea la fond a contribuţiei reţinute de la asiguraţi constituie infracţiunea de deturnare de fonduri şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.
Art. 304. - Completarea declaraţiei prevăzute la art. 215 alin. (2) cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţă de fond, constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform prevederilor din Codul penal.

[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 17 Mai 2010
Crissa C, Consilier juridic
Va multumesc! Acum m-am linistit. Va trebui sa asteptam decizia privind valoarea acestei indemnizatii.
mai deranjez cu o intrebare....

Daca eu as lua doar cele 126 zile acordate pentru maternitate si sotul meu ar cere indemnizatia de crestere copil, cand ar trebui sa isi depuna el dosarul?
Sotul poate intra in CCC pana la 2 ani incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la cas si asigurari de sanatate EddieM EddieM Buna seara, cum pot verifica daca angajatorul la care lucrez a virat contributiile aferente contractului meu de munca la asigurari sociale si la asigurarile de ... (vezi toată discuția)
Contributie somaj serby68 serby68 buna ziua cum se poate afla daca fostul tau angajatorul a virat contributiile pentru somaj, sanatate etc; ce se poate face daca constati ca aceste contributii ... (vezi toată discuția)
Demisia la zi aiuricitm aiuricitm Buna seara Ma poate ajuta cineva cu un sfat??? As vrea sa demisionez conform art. 79 al.8 pentru ca angajatorul nu mi-a platit contributiile la stat din luna ... (vezi toată discuția)