Va rog sa-mi spuneti si mie care este instanta competenta pentru recalcularea pensiei? Cea de la domiciliul paratei sau cea care a fixat initial pensia?
Reclamantul a depus cerera la instanta de la domiciliul sau, care a fixat initial cuantumul pensiei, odata cu desfacerea casatoriei partilor.
Multumesc pentru raspunsuri.
Si eu m-am gandit ca este competenta instanta de la domiciliul paratei, tinand cont ca nu se cere stabilirea pensiei(pentru care poate fi competenta si instanta de la domiciliul reclamantului) ci modificarea acesteia.
art. 10 din C.p.c. prevede ca, in materia pensiei de intretinere, este competenta fie instanta de la domiciliul paratului, fie cea de la domiciliul reclamantului (copilului).
este vorba despre competenta alternativa.
textul legal NU DISTINGE INTRE GENUL DE CERERE REFERITOARE LA PENSIE (stabilire, reducere, majorare etc). textul spune, FARA SA FACA DEOSEBIRI) care este instanta competenta.
stiti, exista un principiu fundamental in materia interpretariilegii: Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus
Propriuzis, art.10 pc.7 spune "...in cererile facute de ascendenti sau descendenti pentru pensie de intretinere, instanta domiciliului reclamantului".
Dupa parerea mea, legiuitorul a dat posibilitatea acestora de a alege instanta pentru ca sunt in nevoie (de a li se asigura intretinere), si mie mi se pare ca specifica clar.
Da ca gresec va rog sa ma corectati