avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prizonier de razboi - compensatii materiale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prizonier de razboi - compensatii materiale

Bunicul meu a fost luat ca prizonier de razboi in 1944 de catre armata rusa. Dupa 4 ani de munca silnica in Siberia a fost eliberat. A decedat in 1986. Doresc sa stiu daca sotia lui (bunica mea) care traieste, are drept la despagubire si daca da care sunt pasii de urmat. Multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: chisarileana , utilizator 23:16, 25 Februarie 2012
Legea 221/2009 -art.5 (1) Orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, precum si, dupa decesul acestei persoane, sotul sau descendentii acesteia pana la gradul al II-lea inclusiv, pot solicita instantei de judecata, in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, obligarea statului la:
a) acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare. La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare;
De asmenea sotia defunctului beneficiaza si de prevederile Legii 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri.
ART. 1
(1) Constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acordă, în funcţie de vechimea în muncă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, pe motive politice:
a) a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice;
b) a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;
c) a fost internată în spitale de psihiatrie;
d) a avut stabilit domiciliu obligatoriu;
e) a fost strămutată într-o altă localitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi persoana care:
a) a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;
b) a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului.
(3) Fiecare an de detenţie sau internare pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) se consideră ca vechime în muncă un an şi şase luni.
(4) Perioadele prevăzute la alin. (1) lit. d) şi e) constituie vechime în muncă, dacă
persoanele în cauză fac dovada că nu au putut să se încadreze în muncă în funcţii pentru care aveau pregătirea profesională.
(5) Se consideră vechime în muncă şi perioada în care o persoană aflată într-una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) nu s-a putut încadra ca urmare a unei invalidităţi de gradul I sau II survenite în timpul în care s-a aflat în acea situaţie sau, ulterior, dacă dovedeşte că aceasta s-a produs din cauza ori în legătură cu persecuţia la care a fost supusă.
(6) Perioadele prevăzute în prezentul articol constituie şi vechime neîntreruptă în muncă şi în aceeaşi unitate şi intră în calculul acestor vechimi.
Art 3-(2) În cazul celor decedaţi, urmaşii acestora au dreptul la pensie de urmaş în condiţiile legii, cu luarea în calcul a vechimilor stabilite potrivit prezentului decret-lege.
bunicul meu a fost prizonier in URSS in perioada nov.1944-oct.1945,date specificate pe livretul militar.
Nepotii de tata beneficiaza de despagubiri?
Buna ziua!
Vreau sa-ntreb ca cei care nu au fost prizonier politic, oameni acestia nu va primi despagubiri?
De ex. bunicul meu a lucrat in mina siberian, si apoi in gater langa lacul Ladoga.
Bunica mea are drept la despagubire si daca da care sunt pasii de urmat.
Multumesc anticipat !




Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2012
PinterSzabolcs, utilizator
as vrea sa stiu daca aceasta lege mai este in vigoare si daca se mai poate face ceva cu privire la intentarea unui proces?din cate am vazut am inteles ca este neconstitutionala ,multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari privind legea 118/90 Biancanieve Biancanieve Buna ziua! Bunica mea a fost deportata in fosta URSS din 1945 - 1949. De asemenea a fost si sotul ei care a decedat in 2009. Pentru faptul de a fii deportata ... (vezi toată discuția)
Legislatia muncii radud62 radud62 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca Memorandumul MMFPSPV(Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice) aprobat de guvernul ... (vezi toată discuția)
Cass in cazul pensionarilor beneficiari ai legii nr. 189/2000 DanaAndrei DanaAndrei Pentru pensionarii care beneficiaza de prevederile legii 189/2000 exista vreo scutire/reducere la plata contributiei de sanatate de 5,5% ? (vezi toată discuția)