avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul la proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul la proprietate

acum 10 ani am cumparat un teren, iar pe acest teren se afla un stalp de inalta tensiune, ce facilitati am ? si daca cineva are dreptul sa intre pe proprietatea mea pentru a lucra la acest stalp fara acordul meu? va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cristian Fara , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 11:04, 19 Mai 2010
detaliile sunt insuficiente.
depinde de contractul de vanzare cumparare de acum 10 ani cand ati achizitionat terenul.....
daca ati cumparat terenul cu stalpul pe el ...beneficiati de ceea ce e scris in contract in condidiile in care v-ati angajat
daca ati cumparat terenul fara stalpul cu pricina pe el...atunci se naste intrebarea legitima cum a ajuns stalpul pe terenul d-vs fara ca d-vs sa fi fost informat despre acest fapt.
reveniti cu detalii.
care e realitatea ?
Acum 10 ani cand am cumparat terenul stalpul se afla pe teren, nimeni nu m.a contactat si nu am facut nici un contract cu nimeni pe semne ca nu au avut nevoie, acum cineva de la electric sau nu cunosc firma ar dori sa imi incalce proprietatea si sa faca lucrari la acel stalp.
Legea nr. 13/2007, legea energiei electrice

Art. 19
Drepturile si obligatiile titularilor de autorizatii de infiintare si de licenta asupra proprietatii tertilor

(1) Dreptul de uz asupra terenului pentru executarea lucrarilor necesare realizarii sau retehnologizarii de capacitati energetice se intinde pe durata necesara executarii lucrarilor. In exercitarea acestui drept de uz, titularul autorizatiei de infiintare, cu respectarea prevederilor legale, poate:
a) sa depoziteze, pe terenurile necesare executarii lucrarilor, materiale, echipamente, utilaje, instalatii;
b) sa desfiinteze culturi sau plantatii, constructii sau alte amenajari existente ori numai sa le restranga, in masura strict necesara executarii lucrarilor pentru capacitatea autorizata, in conditiile legii;
c) sa indeparteze materiale, sa capteze apa, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare;
d) sa instaleze utilaje si sa lucreze cu acestea, sa amplaseze birouri si locuinte de santier, cu acordul prealabil al proprietarului;
e) sa opreasca ori sa restranga activitati ale proprietarului, in masura strict necesara executarii lucrarilor pentru capacitatea autorizata, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(2) Dreptul de uz prevazut la alin. (1) inceteaza inaintea expirarii duratei stabilite pentru executarea lucrarilor sau inaintea acestui termen, la data terminarii anticipate a lucrarilor sau la data sistarii acestora si renuntarii la autorizatii. Oricare dintre aceste situatii trebuie notificata de indata proprietarului.
(3) Dreptul de uz asupra terenului pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii energetice se intinde pe toata durata functionarii capacitatii, iar exercitarea lui se face ori de cate opri este necesar pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii. In exercitarea acestui drept, titularul licentei poate:
a) sa depoziteze materiale, echipamente, utilaje, instalatii pentru intretinere, revizii, reparatii si interventii necesare pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii;
b) sa instaleze utilaje si sa lucreze cu acestea;
c) sa desfiinteze sau sa reduca culturi, plantatii ori alte amenajari existente si sa restranga activitati ale proprietarului, in masura si pe durata strict necesare executarii operatiilor de intretinere, reparatii, revizii sau interventii pentru asigurarea functionarii normale a capacitatii, cu respectarea legislatiei in vigoare.
(4) Titularul licentei este obligat sa instiinteze in scris proprietarul bunurilor, terenurilor sau activitatilor care vor fi afectate ca urmare a lucrarilor la capacitatile energetice, cu exceptia cazurilor de avarii, situatie in care proprietarii sunt instiintati in termenul cel mai scurt.
(5) Titularul licentei este obligat sa plateasca proprietarilor despagubirea cuvenita pentru pagubele produse, sa degajeze terenul si sa-l repuna in situatia anterioara, in cel mai scurt timp posibil.
(6) Servitutea de trecere subterana, de suprafata sau aeriana cuprinde dreptul de acces si de executare a lucrarilor la locul de amplasare a capacitatilor energetice cu ocazia interventiei pentru retehnologizari, reparatii, revizii si avarii.
(7) Pentru a evita punerea in pericol a persoanelor, a bunurilor sau a unor activitati desfasurate in zona de executare a lucrarilor de realizare ori retehnologizare de capacitati energetice, precum si a operatiilor de revizie sau reparatie la capacitatea in functiune, titularul autorizatiei sau al licentei are dreptul de a obtine restrangerea ori sistarea, pe toata durata lucrarilor, a activitatilor desfasurate in vecinatate de alte persoane. In acest caz persoanele afectate vor fi instiintate, in scris, despre data inceperii, respectiv a finalizarii lucrarilor.
(8) La incetarea exercitarii drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2), titularul autorizatiei de infiintare, respectiv titularul licentei, este obligat sa asigure degajarea terenului si repunerea lui in situatia initiala.
(9) Dreptul de acces la utilitatile publice, prevazut la art. 16 alin. (2) lit. e), trebuie exercitat de titularul autorizatiei sau al licentei cu buna-credinta si in mod rezonabil, fara a prejudicia accesul altor persoane la respectivele utilitati publice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cabluri de tensiune de la electrica trec prin proprietate. GermanAlex GermanAlex Am o proprietate de cateva hectare prin care trec cabluri de tensiune pe stalpi de la Electrica. Din cauza aceasta am probleme cu vanzarea anumitor loturi, iar ... (vezi toată discuția)
Pe terenul meu exista un stalp de electricitate, nu obtin niciun beneficiu? peugen peugen Sunt proprietarul unui teren pe care se gaseste un stalp de electricitate. Nu as putea obtine o reducere la tariful bransamentui sau sa plateasca ENEL-ul o ... (vezi toată discuția)
Violare domiciliu angajati renel oanamicu oanamicu Buna ziua, Am o problema cu un transformator amplasat in gradina in mijlocul vitei de vie. De cate ori au fost nevoie de verificari, reparatii sau chiar ... (vezi toată discuția)