Buna ziua! m-am consultat cu mai multi colegi in domeniu, dar fiecare are alta opinie, tocmai de aceea m-am gandit sa va solicit ajutorul :
,,Promovarea personalului contractual de pe studii medii pe studii superioare se face prin examen de promovare sau prin concurs? precizez faptul ca in prezent salariata este incadrata pe postul de Secretar dactilograf I, post cuprins pe statul de functii la Biroul Juridic Resurse Umane. avand in vedere faptul ca salariata are studii superioare absolvite cu diploma de licenta - INGINER - se doreste promovarea acesteia pe postul de Inspector de specialitate debutant, post cuprins pe statul de functii la Biroul investitii Tehnic. cum se poate realiza acest lucru prin examen scris de promovare sau prin scoaterea postului la concurs?Multumesc anticipat!
Legea 330/2009, art. 8 alin.8
(8) Absolventii invatamantului superior de lunga si scurta durata, care la data trecerii pe functia corespunzatoare studiilor absolvite erau incadrati pe functii cu un nivel de studii inferior, specifice domeniului in care au absolvit studiile universitare, se incadreaza la gradul profesional imediat superior gradului de debutant, pastrandu-si gradatia avuta la data promovarii, numai in masura in care atributiile din fisa postului au fost modificate in mod corespunzator.
Tot legea 330, la art. 7, spune ca ocuparea unui post vacant se face prin concurs sau examen... Art. 8, care vorbeste despre promovare si avansare nu aminteste nici un concurs, ci doar spune ca promovarea se face pe un post vacant, ori daca acesta nu exista, prin transformarea postului detinut. Cat despre absolventii de studii superioare, se foloseste sintagma de "trecere pe post"... Parerea mea este ca promovarea se face prin examen, si nu pe gradul debutant ci pe cel imediat superior acestuia...