Mai sunt valabile conventiile civile dupa data de 1 aprilie 2010 ?
Pe ce perioada se pot face ?
Pentru promoteri, ospatari la evenimente se pot face conventii civile ?
Conventia civila este actul incheiat intre doua subiecte de drept, aflate pe pozitii diferite, respectiv intre o persoana juridica si o persoana fizica. In temeiul acestei conventii, persoana juridica, respectiv beneficiarul va plati prestatorului, persoanei fizice contravaloarea serviciilor prestate +16%.
Conventia civila se incheie pe perioada prestarii serviciilor; comporta acelasi calitati intocmai ca cele ale unui contract.
Contractul de prestari servicii pe care il incheiati cu persoana autorizata nu se fundamenteaza pe Codul muncii, ci pe principiile legislatiei civile, antrenand dupa caz, raspunderea civila contractuala a acesteia.
Asadar , singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.
Contribuabilii care obţin venituri din convenţii civile pot opta între impozitarea veniturilor din activităţi independente (potrivit art. 52, lit. d, Cod Fiscal) sau impozitarea veniturilor obţinute din alte surse (art. 78, lit. e, Cod Fiscal).
Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris, în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.
Conventii civile
siberd
Buna ziua!As vrea sa intreb daca dupa noul Cod al muncii vor fi acceptate conventii intre persoane juridice si persoane fizice neautorizate? Daca da , cum se ... (vezi toată discuția)