avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... CERTIFICAT DE NASTERE
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

CERTIFICAT DE NASTERE

Va rog daca ma puteti informa de cum a-s putea sa fac o programare online pentru eliberarea unui nou certificat deoarece el autentic l-am pierdut (adica nu-l mai gasesc). ¿exista acest tip de servicii sau trebuie sa ma prezint personal la biroul de stare civila en localitatea de unde a fost eliberat si sa solicit altul nou? In acest caz cat dureaza pana la expedierea unui nou certificat si ce taxe trebuie sa abonez?
Va multumesc din suflet.
du-te personal la biroul de stare civila,e mai sigur
Trebuie depusa o cerere in acest sens, de regula e stabilita o amenda (100-200 lei) pentru pierderea/distrugerea documentului, se achita o taxa modica 7-10 lei si timbru fiscal de 4 lei, trebuie sa va prezentati personal sau sa mandatati o alta persoana in acest sens la biroul de stare civila unde s-a emis documentul - forma autentica.
Nu se expediaza prin posta/ curierat
legea nr.119/1996
"ART. 11
(1) Pe baza actelor de stare civilă se eliberează certificate de naştere şi de căsătorie titularilor sau reprezentanţilor legali ai acestora, iar certificatele de deces, membrilor familiei sau altor persoane îndreptăţite. Certificatele de stare civilă se pot elibera şi altor persoane împuternicite prin procură specială. În certificatele de stare civilă nu vor fi preluate titlurile de nobleţe, chiar dacă au fost înscrise în unele acte de stare civilă.
(2) În cazul în care certificatul de stare civilă nu a fost eliberat la data întocmirii actului, eliberarea acestuia se face la cererea scrisă a persoanei îndreptăţite.
(3) Cererea se depune la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, la primăria unităţii administrativ-teritoriale care are în păstrare registrul de stare civilă sau de la domiciliul ori reşedinţa petiţionarului. În cazul în care registrul de stare civilă nu se află în păstrarea autorităţii la care s-a depus cererea, aceasta îl solicită serviciului public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau, după caz, primarului unităţii administrativ-teritoriale competente, în termen de 3 zile. În situaţia în care exemplarul 1 al actului de stare civilă lipseşte ori actele au fost predate Arhivelor Naţionale, serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau primăria competentă, care primeşte cererea, solicită extras, după caz, de pe actul ce se găseşte în păstrarea consiliului judeţean, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a Arhivelor Naţionale, pe baza căruia întocmeşte şi eliberează certificatul de stare civilă. Eliberarea extraselor de pe actele de stare civilă aflate în păstrarea Arhivelor Naţionale la cererea oficiilor de stare civilă şi a structurilor competente ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi a altor autorităţi publice se face gratuit.
(4) Eliberarea altor certificate în locul celor pierdute, sustrase, distruse sau deteriorate este supusă taxei de timbru, potrivit legii."
Il puteti solicita, in scris, la primaria/s.p.c.l.e.p. de la domiciuliul sau resedinta dvs. :)
Dupa cum ati formulat subiectul, se pare ca nu locuiti in Romania. Semnul (¿) ma face sa cred ca in Spania.

In acest caz situatia este alta.
On-line, nu se poate obtine un cetificat de nastere.Ambasada şi consulatele României (nu stiu ce aveti acolo) va pot sprijinii in obtinerea unor duplicate ale certificatelor de stare civila.

Pentru obtinerea certificatului de nastere, trebuie sa va adresati ambasadei sau consulatului român cel mai apropiat. Trebuie sa completati cererea de obtinere a actului, la care se adauga copia pasaportului românesc sau a unui alt act de identitate.

Atentie: Nu il puteti solicita, in scris, la primaria/s.p.c.l.e.p. de la domiciliul sau resedinta dvs! Ceea ce vi s-a spus mai sus se poate, dar numai in cazul in care locuiti in Romania



cu tot respectul userul nostru nu a specificat daca se afla in tara sau in strainatate.Una peste alta, din prevederile legale citate mai sus, reiese cat se poate de limpede faptul ca, pentru solicitarea si ridicarea certificatului de stare civila, poate fi imputernicita in acest sens, o persoana, prin procura speciala.
Oricum, mi se pare varianta cea mai eficienta, daca userul se afla in tara in care se foloseste simbolul ala... :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte de stare civila ben59 ben59 ce prevede legea 119/1996 referitor la eliberarea de duplicate dupa certificatul de deces ? (vezi toată discuția)
Obtinerea codului numeric personal ContSters253253 ContSters253253 Sotia mea si cu mine suntem stabiliti in Canada de 20 de ani. Amandoi avem cetatenie romana si canadiana. Pana la plecarea noastra din tara in 1990, nu ni ... (vezi toată discuția)
Ci si certificat de nastere pierdute anamariacelik anamariacelik ce acte sunt necesare pentru eliberarea duplicatului la cerificatul de nastere pierdut, precum si a cartii de identitate (ambele au fost furate) care este ... (vezi toată discuția)