avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... UZUCAPIUNE CASA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

UZUCAPIUNE CASA

Stie cineva unde gasesc documentatie cat de cat completa si la zi despre uzucapiune.
Pe net, de preferat.

Un om care a stat in casa altuia, pe pamantul altuia, timp de 30 de ani, se cheama ca dobandeste acea casa? Mai ales daca vorbim de perioada comunista.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela PĂDURARIU , Alte profesii 15:05, 13 Aprilie 2007
ce intelegi prin "documentatie" despre uzucapine?
pt. cealalta problema, vezi art.1846 si urm. cod civil.
Orice carte de proprietate.

Uzucapiunea trebuie sa indeplineasca anumite conditii cu privire la posesie: atat corpus cat si animus. Corpus, adica stapanirea fizica a imobilului, animus adica sa fi stapanit in consideratia ca el este adevaratul proprietar, ca imobilul este al lui. Daca stai in acelasi imobil in chirie 30 de ani, el nu va deveni niciodata al tau. Nu exista animus, in cazul asta chiriasul poseda pentru altul si nu pentru sine.

De asemenea, posesia mai trebuie sa fie continua, neintrerupta si publica. Fiecare caracteristica trebuie indeplinita.

Imobilele din domeniul public nu se pot uzucapa, ele nu se afla in circuitul civil, deci aici nu functioneaza.
bunicii mei i-au construit o casa unui unchi.
El locuieste acolo de 30 de ani, stiind ca e a lui.
Un alt unchi vrea ca acea casa sa intre in masa succesorala a bunicului, ca propriu zis el a facut-o, si deci ca unchiul s-o imparta la toti. E corect? Acte nu s-au facut, ca asa e la tara... Il ajuta uzucapiunea?
Il poate ajuta, da' pentru ca nu are nici un fel de act, nici macar o chitanta de mana, trebuie probat corespunzator.

Cine e trecut la rol fiscal?
cred ca e el, unchiul cu casa.

deci trebuie probat ca el a stat acolo toti anii aia? ca asta nu e greu: chitante, martori, etc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Aprilie 2007
teoma, utilizator

Alte discuții în legătură

Persoana fara mostenitori directi ContSters44710 ContSters44710 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea dilema: unchiul meu a fost casatorit dar nu a avut copii. El a murit si apartamentul detinut de el si ... (vezi toată discuția)
Teren folosit abuziv ContSters287867 ContSters287867 Buna dimineata. Un teren este inscris in C.F. dar nefolosit de proprietar (in viata) din cauza distantei mari si a virstei. Un vecin foloseste acest teren de ... (vezi toată discuția)
Cand devii coproprietar raului raului buna ziua daca eu stau de 21 de ani in casa care au locuit parintii cu mine ei au decedat si casa proprietara este mama ca nu am dezbatut succesiunea si eu ... (vezi toată discuția)