avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren folosit abuziv
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren folosit abuziv

Buna dimineata.
Un teren este inscris in C.F. dar nefolosit de proprietar (in viata) din cauza distantei mari si a virstei. Un vecin foloseste acest teren de mai multi ani dar, refuza un act de arenda sau inchiriere. Este posibil sa obtina terenul in instanta, cu martori care sa confirme ca el a folosit terenul?
Proprietarul doreste de citiva ani sa vinda terenul dar, acel vecin spune tuturor ca este terenul sau, iar eventualii cumparatori sint indepartati. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters287867 , utilizator 08:18, 29 Octombrie 2013
Posibil! Dar, trebuie sa indeplineasca conditiile de uzucapiune.


Uzucapiunea este:

Mod originar de dobandire a drepturilor reale cu privire la un bun, prin posedarea neintrerupta a acestui lucru in tot timpul fixat de lege.
Conform art. 1864 Cod civil uzucapiunea este de doua feluri: de 10-20 ani si de 30 ani.

Posesia - este o stare de fapt constand in detinerea in mod exclusiv a unui lucru si exercitarea asupra lui a unor fapte materiale de folosinta asemanatoare celor indeplinite de proprietar, ceea ce constituie elementul corpus, iar mobilul intentional al celui ce poseda de a poseda pentru sine, ceea ce reprezinta animus.

Reglementare:
a) uzucapiunea de 10-20 de ani – art. 1894-1899 Cod civil (efect achizitiv prin posesie de buna credinta si cu un just titlu);
b) uzucapiunea de 30 de ani – art. 1890 Cod civil; Pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conf. art. 645 si 1837 Cod civil trebuie indeplinite conditiile rezultand din art.1846-1847 Cod civil si anume exercitarea unei posesii utile. Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata si exercitata sub nume de proprietar.
Multumesc @Car3men. Recunosc ca ma incurc in acesti termeni. De aceea, va rog un raspuns "laic", mai pe intelesul meu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pasii pentru intabularea unui imobil prin uzucapiune craciunelena craciunelena Sunt proprietarul unei case neintabulate si ocupata in mod abuziv de alte persoane pe care le-am dat in judecata pentru a-mi relua posesia. Intrebarea este ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Uzucapiune Borza Borza Buna. Mi s-a pus in vedere sa precizez actiunea de uzucapiune referitor la temeiul legal daca este dupa dispozitiile Cod civil sau a Legii 115/1938. Avand in ... (vezi toată discuția)