avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 778 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... PASII PENTRU INTABULAREA UNUI IMOBIL PRIN UZUCAPIUNE
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

PASII PENTRU INTABULAREA UNUI IMOBIL PRIN UZUCAPIUNE

Sunt proprietarul unei case neintabulate si ocupata in mod abuziv de alte persoane pe care le-am dat in judecata pentru a-mi relua posesia. Intrebarea este daca pot face intabularea prin uzucapiune(tabulara sau extratabulara) si de ce acte au nevoie pentru acest lucru. Precizez ca in acest moment cei care imi ocupa abuziv casa nu au nici un fel de act de proprietate sau domiciliu la adresa pe care se afla situata casa.
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 23:20, 25 Iunie 2012
Daca aveti acte de proprietate pe casa, o actiune in uzucapiune nu este cea mai fericita optiune. Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii prin poseseia neintrerupa a bunului pe o anumita perioada - 30 de ani (uzucapiunea de lunga durata) sau 10-20 de ani (uzucapiunea de scurta durata), insa este necesar ca posesia sa fi fost continua neintrerupta, publica si sub nume de proprietar, iar in cazul dumneavoastra posesia este viciata.

Asa cum aratat anterior daca aveti titlu de proprietate formulati o plangere penala pentru tulburare de posesie
Intabularea nu depinde de posesie, ci de dreptul de proprietate.
uzucapiunea se constat doar de instanta...daca sunteti proprietar insemna ca aveti titlu de proprietate , daca nu il aveti in forma autentificata nu sunteti proprietar ci trebuie sa deveniti prin uzucapiune in instanta////asa cum spune si colega este o actiune complexa si complicata...mai ales daca aveti si probleme
Nu puteti dobandi prin uzucapiune. deoarece:
a) uzucapiunea de 10-20 de ani – art. 1894-1899 Cod civil (efect achizitiv prin posesie de buna credinta si cu un just titlu);= nu aveti titlu;
b) uzucapiunea de 30 de ani – art. 1890 Cod civil; Pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune, conf. art. 645 si 1837 Cod civil trebuie indeplinite conditiile rezultand din art.1846-1847 Cod civil si anume exercitarea unei posesii utile.
Posesia este utila daca este neintrerupta, netulburata si exercitata sub nume de proprietar.
Posesia nu a fost neintrerupta si v-a fost tulburata.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
BEJENARU PETRU, Expert judiciar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren folosit abuziv ContSters287867 ContSters287867 Buna dimineata. Un teren este inscris in C.F. dar nefolosit de proprietar (in viata) din cauza distantei mari si a virstei. Un vecin foloseste acest teren de ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Uzucapiune Borza Borza Buna. Mi s-a pus in vedere sa precizez actiunea de uzucapiune referitor la temeiul legal daca este dupa dispozitiile Cod civil sau a Legii 115/1938. Avand in ... (vezi toată discuția)