Nu, avocatul trebui sa isi primeasca onorariul inainte de a va reprezenta , iar in cazul in care dvs castigati procesul , atunci onorariul acestuia se poate recupera pe baza cheltuielilor de judecata solicitate de la fostul angajator.
Ajutorul judiciar este gratuit in conditiile in care indepliniti cerintele prevazute de OUG nr.51/2008, si anume : Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute de lege persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
Avocatul nu este gratuit.
Puteti formula cerere prin care solicitati asitenta gratuita în temeiul prevederilor OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată prin Legea nr 193/2008 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă.
Conform art. 6 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată ajutorul public judiciar se poate acorda în mai multe forme printre care si aceea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.
Potrivit prevederilor art. 8 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei, iar art. 12 precizează că ajutorul public judiciar se acordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată, şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat.
Legea mai stipulează în art. 12 că cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată. Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.