avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stagiul de cotizare si plata indemnizatiei de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stagiul de cotizare si plata indemnizatiei de somaj

In cadrul societatii unde activez, in departamentul de paza activeaza un pensionar de un an de zile, in luna iunie insa, directorii nu mai au resursele financiare pentru ca el sa isi continue activitatea in cadrul societatii noastre
Intrebarea acestuia a fost urmatoarea:
1) Daca am stagiul de cotizare de un an de zile la aceeasi societate, ce cuantum are acesta?
2) Din ce acte este format dosarul de somaj si in cate zile de la inregistrarea acestuia se primesc efectiv banii?
3) Cate luni primesc indemnizatia de somaj?
4)Pentru a primi indemnizatia de somaj, trebuie sa ma prezint in fiecare luna pentru viza la sediul AJOFM?
Va multumesc pentru timpul acordat si pentru amabilitatea de a ma ajuta in aceasta problema.
Cosmin Culea




Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:25, 23 Mai 2010
1. Pentru a beneficia de somaj trebuie sa aveti un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii.
2. Indemnizatia de somaj reprezinta 75% din salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data stabilirii acesteia, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului brut de baza lunar pe ultimele 12 luni a unei cote procentuale diferentiate, astfel:
- 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
- 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
- 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Indemnizatia de somaj se acorda somerilor pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
- 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
- 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
- 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

3. Acte necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj:
1. Actul de identitate, in original si copie;
2. Actele de studii si de calificare,in original si copie;
3. Certificatul de nastere,in original si copie;
4. Certificatul de casatorie,in original si copie;
5. Adeverinta medicala , din care sa rezulte ca este apta de munca sau ca are eventuale restrictii medicale
6. Actele eliberate de organele financiare teritoriale,din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decit indemnizatia de somaj
7. Declaratia pe proprie raspundere din care sa rezulte ca nu are loc de munca , nu realizeaza venituri sau ca realizeaza din activitati autorizate potrivit legii mai mici decit indemnizatia de somaj.
8. In afara actelor si documentelor enumerate mai sus care trebuiesc prezentate de toate categoriile de solicitanti de indemnizatie de somaj , cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj va fi insotita ,dupa caz, iIn cazul persoanelor provenite din munca si de urmatoarele acte, dupa caz :
a) Carnetul de munca, in original si in copie, sau, in cazul in care nu s-a intocmit carnetul de munca, adeverinta eliberata de angajatori si vizata de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte perioadele in care s-a prestat activitatea, precum si data si motivul incetarii raporturilor de munca sau de serviciu de la ultimul angajator
b) Copie de pe hotarirea definitiva de reintegrare in munca , atunci cind reintegrarea nu mai este posibila la unitatea la care persoana a fost incadrata anterior din cauza incetarii definitive a activitatii sau la unitatea care a preluat patrimoniul acesteia;
c) Dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, respectiv adeverinta de la unitatea care a preluat patrimoniul unitatii in care persoana a fost incadrata anterior, din care sa rezulte desfiintarea postului;
d) Declaratie pe propria raspundere a persoanei in cautarea unui loc de munca , in cazul in care aceasta nu poate obtine dovada din care sa rezulte ca reincadrarea in munca nu mai este posibila din cauza incetarii definitive a activitatii angajatorului, urmind ca agentia locala pentru ocuparea fortei de munca sa verifice la organele competente veridicitatea .
e) Adeverinta prevazuta la art. 18 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.
1. Daca este pensionar nu poate beneficia si de indemnizatie de somaj.
2. Perioada cat a lucrat dupa pensionare se va valorifica la pensie daca va duce la Casa de Pensii o adeverinta de vechime (inregistrata la ITM) cu perioada lucrata si salariile avute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot beneficia de somaj? mitrofan emilia mitrofan emilia Buna ! Va rog sa-mi spuneti daca pot sa iau somaj in urmatoarele conditii: din 10.12.2008 pana in 16.09.2010 am lucrat la o firma privata cu norma intreaga ... (vezi toată discuția)
Somajul neagu georgeta neagu georgeta ce acte ami trebuesc pentru somaj,provin din campul muncii.si dupa cate zile am pot lua cartea de munca,pentru ca au trecut 12 zile de la ancetarea ... (vezi toată discuția)
Ce acte imi trebuie delina delina am 15 luni lucrate in ultimele24 luni si am dreptul la somaj ce acte [hirtoage] imi trebuie pentru adepune dosaru (vezi toată discuția)