Odata ce s-a emis decizia de concediere (inregistrare in registrulde intrari-iesiri, mentiune in cartea de munca, etc) revocarea se poate face numai prin ...incheierea unui nou contract de munca. Intrucat actul de incetare a contractului de munca initial, odata intrat in circuitul civil, isi produce efectele.
Este de retinut faptul ca angajatorul nu va putea revoca in mod unilateral decizia de concediere, dupa ce aceasta a fost comunicata salariatului, aspect care rezulta din interpretarea dispozitiilor art. 969 alin. (2) Cod civil.
Pentru ca un act juridic unilateral (ex. decizia de concediere) sa poata fi revocat prin simpla manifestare de vointa din partea autorului sau, este necesar ca acest lucru sa fie prevazut in mod expres de lege, asa cum este situatia testamentului, a retractarii renuntarii la mostenire sau a ofertei care nu a ajuns la destinatar.
Avand in vedere aceste argumente, decizia de concediere ajunsa la cunostinta salariatului nu mai poate fi revocata in mod unilateral de catre angajator pentru simplul motiv ca acesta a descoperit viciile de procedura ale respectivei decizii.
Concluzie. Pentru revocarea deciziei de concediere va fi necesara de fiecare data exprimarea vointei exprese a salariatului, care accepta sa-si continue activitatea profesionala in temeiul CIM incheiat.
Este in regula daca pe inscrisul prin care se revoca decizia de concediere apare si exprimarea vointei exprese a salariatului prin care acesta accepta sa-si continue activitatea? Sau este nevoie de alt inscris care sa surprinda aceasta manifestare de vointa?
Cu aceste inscrisuri si carnetul de munca trebuie mers la ITM si depuse acolo?