Buna ziua,
daca in urma unui proces de partaj, am de primit o sulta din parte fostei, fara ca instanta sa atribuie un termen de plata, aceasta nu o plateste. La sfarsitul termenului de prescriptie, dar in interiorul acestuia, o dau in judecata si cer sa mi se plateasca dobanda la sulta plus sulta. Ce sanse am sa primesc dobanda si daca dupa proces se acorda un alt termen de prescriptie ce ar trebui sa fac pentru a ajunge la asta? Mentionez ca nu am vrut sa apelez la executor judecatoresc.
Se poate cere reactualizarea sultei sau dobanda legala practicata de BNR la zi.
Orice pretentie suplimentara se taxeaza la valoare.
Pentru a intra in posesia sultei, apelati totusi la un executor judecatoresc, onorariul acestuia va fi platit tot de fosta.
Va multumesc mult pentru promtitudine si raspuns. As prefera sa nu apelez la executor pentru a nu se vinde apartamentul, deoarece fosta nu are venituri care sa acopere sulta, as prefera, daca este posibil o instanta pentru a se recalcula sulta cu actulizarea dobanzii si un alt termen de prescriptie. As dori sa aflu daca ambele cereri ale mele (dobanda si un alt termen de prescriptie) sunt posibile, daca trebuie sa notific pe fosta sau este deajuns hotararea definitiva pentru a invoca plata dobanzii de la data ramanerii definitive a hotararii.
Va multumesc cu anticipatie
Mergeti mai intai la Institutul National de Statistica si solicitati reactualizarea sumei de bani care trebuia platita ca sulta.
Apoi calculati cu ajutorul unui contabil dobanda legala a BNR, si solicitati in instamta plata sultei reactualizata plus dobanda.
Aceasta actiune va pune automat intr-un nou termen de prescriptie, fiind o noua suma.
Dar daca tot nu are de unde sa plateasca, nu inteleg de ce mai solicitati alte sume si mai mari, care oricum nu vor fi platite si la care va trebui sa platiti taxa de timbru la valoare?
Prin executare puteti scoate apartamentul la licitatie, iar dv. aveti drept de preemtiune, adica-l puteti rascumpara fara concurenta.
Va multumesc inca o data, motivul este de a prelungi termenul de prescriptie pentru a nu pierde dreptul la sulta pana va ajunge copilul la varsta de 18 ani si a-i dona acest drept de creanta, asta pentru a fi sigur ca numai el se va folosi de acesti bani si nu fosta, credeti ca poate fi realizabil?
Fara a pune in executare nu vetintra niciodata in posesia sultei.
Daca in sentinta nu se dispune un termen clar si fara echivoc pentru executarea obligatiei de plata, atunci ea se prezuma ca se va executa deandata, imediat dupa ramanerea ei ca definitiva si irevocabila.
Prescriptia
pltgeorge
Buna ziua, as dori sa aflu daca termenul de prescriptie curge in continuare pentru plata sultei in urmatoarea situatie: am divortat, am facut partajul cu fosta ... (vezi toată discuția)
Mod de plata sulta
md44
Buna ziua,
Supun atentiei dumneavoastra urmatorul caz. Mama mea a obtinut un imobil printr-o hotarare definitiva, urmand sa achite o sulta in valoare de x ... (vezi toată discuția)