avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Despre partaj, sulta, variante in caz de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Despre partaj, sulta, variante in caz de imposibilitatea de a plati sulta

Buna ziua,
as avea nevoie de niste sfaturi in situatia urmatoare:
-am divortat de sotie, am terminat partajul, sotia a ramas cu apartamentul urmand sa imi plateasca 50% din valoarea acestuia, sulta.
-in prezent inca locuim in acelasi apartament impreuna cu fata noastra, au trecut deja 2 ani de la pronuntarea hotararii definitive.
-fosta sotie nu are nici o posibilitate de a plati sulta si nici nu doreste sa vanda apartamentul
As vrea sa stiu ce cale am de urmat in asa fel incat sa nu treaca termenul de prescriptie si sa pierd dreptul de creanta.
Problema pe care o am este ca nu doresc sa solicit executor judecatoresc si sa imi recuperez sulta, nu doresc nici eu vanzarea apartamentului intrucat doresc sa ramanem in situatia actuala sa locuim impreuna cu copilul, dar nu vreau sa pierd sulta prin expirarea termenului de prescriptie.
As putea sa o chem in judecata si sa cadem de acord asupra unei plati eventual esalonate pe o perioada? sau sa cadem de acord sa imi plateasca sulta prin cedarea a 50% din apartament si sa devenim co proprietari? sau sa cer instantei sa imi acorde mie apartamentul si sa platesc eu sulta?etc.
orice solutie care ar face sa nu pierd sulta in conditiile date este binevenita.

multumesc,
Cel mai recent răspuns: pltgeorge , utilizator 20:48, 24 Mai 2010
am citit printre randuri..,de ce nu ati venit cu aceste variante in instanta cand s-a jud partajul?
Aveti deja o hotarare definitiva si irevocabila prin care sotia dvs. a fost obligata la plata sultei care reprezinta contravaloarea partii ce v-a apartinut, astfel ca un alt proces nu se mai poate deschide.Pentru a nu pierde sulta singura varianta este executarea silita in termen de 3 ani de la data ramanerii definitive si irevocabile a acesteia.Modalitatea de executare ramane insa la latitudinea creditorului-care poate fi executare silita asupra veniturilor, respectiv poprirea acestora , apoi executarea imobiliara (pe imobil), mobiliara ( pe bunuri mobile ) sau prin poprire pe contul debitorului.Dintre toate acestea alegeti ceea ce va avantajeaza.
Sa va faca o plata in fata unui avocat sau notar.
Ar fi de preferat sa mergeti la avocat ca sa intelegeti mai multe lucruri.
La notar e posibil sa nu primiti lamuriri.

avocat Claudiu Lascoschi
multumesc pentru toate sfaturile, problema mea este ca nu pot sa cer executarea silita pentru ca ar urma sa vanda apartamentul ceea ce ar fi neplacut din pricina copilului, salariul nu il are prea mare asa ca nici cu poprire nu se poate. Tot ce as dori ar fi sa trag de timp sa nu se prescrie sulta si mai tarziu cand creste copilul sa o fortez intr-un fel sa ii doneze copilului partea mea de sulta. Deci tot ce as dori ar fi o solutie sa nu vanda apartamentul dar nici sa pierd sulta prin prescriptie.
multumesc
mergeti la un avocat si faceti o notificare pentru plata sultei..ar fi bine sa o convingeti sa va plateasca o suma infima....

Alte discuții în legătură

Dupa 3 ani de la partaj,daca nu s-a platit sulta stabilita de catre instanta,sotia ramasa in casa ,mai are vreo obligatie fata de sot?de Mirela mir Mirela mir Buna seara! Am o prietena care a divortat si a facut partajul acum trei ani (se implinesc pe 27 martie).I s-a stabit ca trebuie sa plateasca o sulta sotului ... (vezi toată discuția)
Mostenire prislop prislop Daca in urma unui proces de mostenire exista sulte,care este termenul in care acestea trebuiesc platite? (vezi toată discuția)
Plata daune-interese pltgeorge pltgeorge Buna ziua, daca in urma unui proces de partaj, am de primit o sulta din parte fostei, fara ca instanta sa atribuie un termen de plata, aceasta nu o plateste. ... (vezi toată discuția)