avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... efectele ordonantei presedintiale in materia divortului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

efectele ordonantei presedintiale in materia divortului

Buna ziua,
Am si eu o nelamurire in aceasta materie: efectele ordonantei presedintiale inceteaza la momentul pronuntarii unei hotarari pe fondul cauzei sau la momentul ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti?
Dupa cum bine stim, poate sa treaca o perioada insemnata intre cele doua momente!
Mersi anticipat pentru ajutor!
Efectele ordonantei presedintiale vor fi limitate in timp pana la pronuntarea unei hotarari care vizeaza fondul cauzei.
Eu cred ca pana la ramanerea definitiva a hotararii pronuntate asupra fondului.
Ipotetic putem avea situatia in care sentinta data la fond este atacata cu apel, recurs...si atunci sentinta data in ordonanta presedintiala isi produce efectele pana la ramanerea definitiva a sentintei data la fond.
Pentru a putea fi admisă o cerere de ordonanta presedintiala trebuiesc întrunite cumulativ condiţiile, cerute de art.581-582 C.pr.civ, respectiv:
- 1.Urgenţa ;
- 2.Vremelnicia ;
- 3.Neprejudecarea fondului.

Ordonanta presedintiala nu are autoritate de lucuru judecat cu privire la
cererea formulata pe calea dreptului comun.
Hotararea pe calea dreptului comun ramasa definitiva
inceteaza efectele ordonantei presedintiale.
Multumesc pt raspunsuri!
Tot legat de aceasta ipoteza, ma intrebam daca nu cumva capatul de cerere prvind incredintarea minorului nu ar fi executoriu de la momentul pronuntarii instantei de divort?
In acest caz, mi-ar fi inutila o cerere in sensul unei incuviintari vremelnice prin ordonanta presedintiala!
Masura speciala a ordonantei presedintiala isi intinde efectele pana la ramanerea definitiva si irevocavila a hotararii privind fondul cauzei.
De aici provine caracterul vremelnic al acestei proceduri speciale.
Hotarararea dispusa in cadrul unui proces investit prin aceasta producedura urgenta, care nu prejudicieaza fondul este executorie de drept.
Recursul, insa , suspenda executarea.Data fiind solutionarea de urgenta si cu precadere a asemenea pricini, acesta este exercitat in termen de 5 zile de la pronuntare , daca judecata fost una cu citarea partilor, sau de la comunicare, daca a fost in lipsa acestora.

Totodata,contestatia la executare poate fi exercitata impotriva unei asemenea hotarari.

Incredintarea pe calea ordonantei presedintiala presupune justificarea unei urgente ( clarifica , macar temporar, in anumite situatii , raporturile de familie tensionate).
Cateodata, utilitatea acesteia e discutabila , cata vreme va urma in proces de desfacere a casatoriei prin divort .
Oricum , in cazul in care sotul va dori sa pastreze legaturi personale cu minorul, pretentiile proprii care vor concretiza dreptul de vizita se pot mentiona intr-o cerere reconventionala.

In raport de imprejurarile situatiei de fapt, poate fi apreciata si oportunitatea unei asemenea masuri.

Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Mai 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informare despre ordonanþa preºedinþialã rodica_post rodica_post [u]Ce este ordonanţa preşedinţială? [/u] Ordonanţa preşedinţială,este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate ... (vezi toată discuția)
Despre ordonanta presidentiala corigherghe corigherghe Se poate \"incepe\" o ordonanta presidentiala pentru stabilirea domiciliului unui minor, in cazul in care exista riscul de a fi luat de celalalt parinte? (vezi toată discuția)
Situatie ciudata - am program de relatii personale si din hotararea de divort si din ordonanta presedintiala elena20a elena20a Buna ziua, S-a judecat apelul la divort si au fost respinse apelurile. In felul acesta, hotararea de fond, unde am program de relatii personale, a devenit ... (vezi toată discuția)