avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajatorul da un salariu la nasterea copilului?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajatorul da un salariu la nasterea copilului?

buna ,
sunt o gravida care va naste anul acesta si care lucreaza la un SRL cu contract individual de munca .
am aflat intamplator despre acest lucru (salariu ptr nastere) si am intrebat la noi la firma daca e adevarat . Mi-au spus ca nu voi primi asa ceva , ca noi nu avem contract colectiv de munca si ca in codul muncii nu se prevede asa ceva . Si in plus seful oricum n-o sa aprobe sa iau vreun ban.
Nu vreau nimic din ce nu mi se cuvine , dar daca ar fi legal sa primesc , cum sa procedez ?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:35, 23 August 2007

Intr-adevar CCMUN 2007-2010 prevede acordarea unui salariu mediu pe unitate ca ajutor mamei salariate pentru nastere copil. In ce masura se aplica aceasta in unitatile cu mai putin de 21 salariati, ramane de vazut B-). Codul fiscal permite deducerea la calculul impozitului pe profit a 2 % din fondul de salarii pentru acordarea de ajutoare salariatilor. Daca o firma are 2 salariati angajati cu sal. min , ar avea pe an un fond pt. ajutoare de 211 lei , deci.....de unde un salariu ?!
multumesc frumos ptr raspuns dar m-ai bagat in ceata !
adica nu primesc sau primesc mai putin:D
oricum suntem 36 angajati
aha...deci angajatorul nu respecta legislatia B-) Pomeniti-i de art.236 din Codul Muncii ( care prevede obligativitatea de a incheia contract colectiv de munca, daca are minim 21 salariati) si de art.238 alin (1), conform caruia clauzele CCM la nivel de unitate nu pot stabili drepturi inferioare CCM la nivel superior :D
Art. 236 (2) din codul muncii prevede obligativitatea negocierii colective (adica initierea procedurii) nu chiar obligativitatea incheierii contractului colectiv. Acelasi lucru este prevazut si in Legea 130/1996 - privind contractul colectiv de munca:
"ART. 3
(1) Negocierea colectivă, la nivel de unitate, este obligatorie, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de salariaţi.
(2) Negocierea colectivă are loc în fiecare an, după cum urmează:
a) după cel puţin 12 luni de la data negocierii precedente, neurmată de încheierea contractului colectiv de munca, sau de la data intrării în vigoare a contractului colectiv de munca, după caz;........."
scuze, am gresit :"> ( negociere am vrut sa scriu, dar deh....mai greseste omul). Oricum, sunt convinsa ca patronul societatii in cauza nici nu a initiat negocierea, deci....
Iar CCMUN tot trebuie sa-l respecte ( sau nu? ) B-)

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca - societate cu mai mult de 21 de angajati BogdanH BogdanH Buna seara, Sotia munceste la o societate care are mai mult de 21 de angajati. Societatea exista de mai mult de 6 ani. Vazand ca la momentul de fata nu ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de ramura simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Firma la care lucrez nu are CCM la nivel de unitate, iar ca si cod CAEN - 1051- fabricarea produselor lactate si a branzaturilor, deci dupa ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca! adela05 adela05 Buna ziua! Daca eu lucrez la o societate comerciala care nu are incheiat contract colectiv de munca, societatea este obligata oricum sa respecte atat ... (vezi toată discuția)