avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract colectiv de munca - societate cu mai mult de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract colectiv de munca - societate cu mai mult de 21 de angajati

Buna seara,

Sotia munceste la o societate care are mai mult de 21 de angajati. Societatea exista de mai mult de 6 ani.
Vazand ca la momentul de fata nu exista un contract colectiv de munca unic la nivel national publicat in Monitorul Oficial si in contractul sotiei este specificat ca acest contract este aplicabil in cadrul unitatii la care lucreaza, ma gandesc cum ii sunt protejate drepturile si beneficiile pe care un astfel de contract le-ar creea.

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
- societatea avand peste 21 de angajati este obligata sa aiba un CCM propriu?
- daca pana in momentul de fata nu exista un CCM, care sunt pasii de urmat pentru a obliga societatea sa inceapa negocierea pentru CCM?

Mentionez ca sotia este insarcinata si, din cunostintele mele, ar avea dreptul la un salariu mediu pe unitate si alte beneficii in urma nasterii daca unitatea ar avea un CCM semnat.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:52, 12 Decembrie 2011
Raspunsuri:
www.avocatnet.ro/content/for...

Negocierea unui CCM nu implica obligatoriu acceptarea de catre angajator a clauzei la care faceti referire, poate fi acceptata sau refuzata. Ar trebui sa vedeti si CCM din ramura de activitate din care faceti parte si care s-ar aplica la firma dv.
In acest moment exista doar obligatia negocierii contractului colectiv de munca, nu mai exista obligativitatea incheierii acestuia.

Nu este obligatoriu ca in CCM sa fie inclusa prima pentru nasterea unui copil.

Nu mai exista CCM la nivel national si putin probabil sa mai existe vrodata.
Ultima modificare: Duminică, 11 Decembrie 2011
Alexandru Munteanu, Avocat
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri.
In contractul individual al sotiei incheiat in 2009 se stipuleaza ca se aplica CCMUN, aceasta nesemnand un alt act aditional care sa modifice aceasta clauza.
In aceste conditii, este aplicabil vreun CCMUN?
Societatea este obligata sa negocieze cu angajatii, din cate inteleg, un CCM, dar nu a initiat nicio negociere.

In aceste conditii, drepturile colectivului sunt guvernate de catre ce contract?

Daca ar depune o cerere prin care sa le ceara lamuriri vis-a-vis de lipsa acestui CCM, i-ar putea obliga sa ia vreo masura in acest sens?

Multumesc,
Bogdan
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMN .. prin urmare, au ramas in vigoare numai ccm la nivel de unitate, grup de unitati sau la nivel de ramura de activitate.

2. Intr-adevar, legea prevede numai obligatia negocierii ccm la nivel de unitate , nu si incheierea acestuia ...

3. Drepturile salariattilro sunt prevazute in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului , in reg.intern al acestuia , precum si in actele normative care reglementeaza relatiile de munca.

4. Se poate sesiza ITM-ul in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea c.c.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca! adela05 adela05 Buna ziua! Daca eu lucrez la o societate comerciala care nu are incheiat contract colectiv de munca, societatea este obligata oricum sa respecte atat ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca Beauty Beauty Buna seara As dori sa stiu daca se poate vis-a-vis de CCM daca acesta este obligatoriu si daca da ,el ar trebui semnat la angajare cu CMI ? cu ce difera ... (vezi toată discuția)
Contract colectiv de munca ContSters159916 ContSters159916 Buna ziua.Am si eu o intrebare.Knd este necesar contractul coolectiv de munca...? (vezi toată discuția)