Sotia munceste la o societate care are mai mult de 21 de angajati. Societatea exista de mai mult de 6 ani.
Vazand ca la momentul de fata nu exista un contract colectiv de munca unic la nivel national publicat in Monitorul Oficial si in contractul sotiei este specificat ca acest contract este aplicabil in cadrul unitatii la care lucreaza, ma gandesc cum ii sunt protejate drepturile si beneficiile pe care un astfel de contract le-ar creea.
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele raspunsuri:
- societatea avand peste 21 de angajati este obligata sa aiba un CCM propriu?
- daca pana in momentul de fata nu exista un CCM, care sunt pasii de urmat pentru a obliga societatea sa inceapa negocierea pentru CCM?
Mentionez ca sotia este insarcinata si, din cunostintele mele, ar avea dreptul la un salariu mediu pe unitate si alte beneficii in urma nasterii daca unitatea ar avea un CCM semnat.
Negocierea unui CCM nu implica obligatoriu acceptarea de catre angajator a clauzei la care faceti referire, poate fi acceptata sau refuzata. Ar trebui sa vedeti si CCM din ramura de activitate din care faceti parte si care s-ar aplica la firma dv.
Va multumesc pentru raspunsuri.
In contractul individual al sotiei incheiat in 2009 se stipuleaza ca se aplica CCMUN, aceasta nesemnand un alt act aditional care sa modifice aceasta clauza.
In aceste conditii, este aplicabil vreun CCMUN?
Societatea este obligata sa negocieze cu angajatii, din cate inteleg, un CCM, dar nu a initiat nicio negociere.
In aceste conditii, drepturile colectivului sunt guvernate de catre ce contract?
Daca ar depune o cerere prin care sa le ceara lamuriri vis-a-vis de lipsa acestui CCM, i-ar putea obliga sa ia vreo masura in acest sens?
1. Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMN .. prin urmare, au ramas in vigoare numai ccm la nivel de unitate, grup de unitati sau la nivel de ramura de activitate.
2. Intr-adevar, legea prevede numai obligatia negocierii ccm la nivel de unitate , nu si incheierea acestuia ...
3. Drepturile salariattilro sunt prevazute in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului , in reg.intern al acestuia , precum si in actele normative care reglementeaza relatiile de munca.
4. Se poate sesiza ITM-ul in cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea c.c.m.