avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 405 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de ajutor judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de ajutor judiciar

Buna seara,
Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Elena Anghelescu , Avocat 10:42, 27 Noiembrie 2010
In orice dosar puteti formula o astfel de cerere, intrucat
legea nu distinge.

Conform art. 6 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată ajutorul public judiciar se poate acorda în mai multe forme printre care si aceea de scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.

Potrivit prevederilor art. 8 din OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, modificată de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 beneficiază persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 500 lei, iar art. 12 precizează că ajutorul public judiciar se acordă oricând în cursul judecăţii, de la data formulării cererii de către persoana interesată, şi se menţine pe tot parcursul etapei procesuale în care a fost solicitat.

Legea mai stipulează în art. 12 că cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris şi va cuprinde menţiuni privind obiectul şi natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul şi starea materială a solicitantului şi a familiei sale, ataşându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia şi ale familiei sale, precum şi dovezi cu privire la obligaţiile de întreţinere sau de plată.
Cererea va fi însoţită şi de o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum şi cuantumul acestui ajutor.
Buna seara,
Situatia este urmatoarea: sunt parte parata-reclamant in dosar iar la deschiderea actiunii de partaj reclamantul-parat a introdus la masa partajabila o suma de bani ca fiind datorie comuna si apartamentul care este girat la banca . In reconventionala eu am introdus la masa de partaj un autoturism pe care ex sotul a omis sa-l introduca, bunurile mobile si valoarea facturilor nascute din convietuirea ambilor soti. La ultimul termen de divort autoturismul a fost respins de pe lista de partaj pe motiv ca a fost vandut in timpul casatoriei, fara a se administra probe, doar pe spusele ex sotului. Eu am staruit si la urmatoarele termene in introducerea autoturismului la partaj.
Dupa 3 termene in care nu au fost administrate probe, nu s-a discutat pe documente, probe (amanari din diverse motive) ex sotul a mai depus la dosar un contract de imprumut cu o suma mare de bani.
Astfel, la termenul urmator eu am formulat cerere de marire a catimii prin care am solicitat din nou introducerea autoturismului la partaj, a sumei de bani care a ramas in posesia ex sotului (suma introdusa dupa cele 3 termene), un contract de care nici nu am stiut cand a fost contractat. Am formulat si cerere de interventie accesorie ajutor parinti pentru care am platit tacxa de timbru de 19lei.
Mi s-a pus in vedere sa platesc taxa de 3%, dar nici nu stiu pentru ce anume. Aceasta taxa de 3% se plateste doar de partea parata in dosar? Cum pot sti care este acest 3% daca eu nu stiu din ce valoare se calculeaza aceste procente? Daca intr-adevar trebuie paltit acest 3%, pot folosi cerere de ajutor judiciar?Cand pot depune aceasta cerere si unde?
Cu stima
Probabil ca presedintele instantei s-a pronuntat asupra taxei de 3% prin rezolutie sau prin incheiere.
Verificati la arhiva instantei care este cuantumul acestei taxe.
Este inutil sa mai precizez ca puteti solicita ajutorul public judiciar in situatia in care nu realizati venituri ori veniturile obtinute va dau pozibilitatea sa cererti acest sprijin.
Buna seara,
Acest procent de 3% cum il calculez?Din cererea de marime catime sau din toate sumele cuprinse de la deschiderea actiunii de partaj pana in prezent?
Nu realizez venituri.
Cu stima
Ultima modificare: Marți, 25 Mai 2010
Nina1, utilizator
Instanta trebuie sa va pune in vedere platiti o taxa
de timbru determinata ca valoare.
Verificati incheierea ina rhiva si la termenul urmator formulati
cerere de scutire plata taxa de timbru conform celor aratate mai sus.

Alte discuții în legătură

Taxa judiciara in proces civil Nina1 Nina1 Sunt in proces de partaj, nu am venituri si vreau sa formulez cerere de ajutor public judiciar. Am consultat OUG 51/2008 si conform art. 8 alin 1 scutirea de ... (vezi toată discuția)
Care este procedura? Nina1 Nina1 Buna ziua, Sunt in proces de partaj si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste procedura achitarii taxei de timbru. Nu am venituri si vreau sa formulez ... (vezi toată discuția)
Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997 Nina1 Nina1 Pentru indicarea valorii masei de impartit intr-un proces de partaj bunuri comune instanta a pus in vedere indicarea valorii pentru achitarea taxei de timbru ... (vezi toată discuția)