Buna, am si eu cateva neclaritati referitoare la ceea ce se intampla la actualul meu job.
Descrierea sumara a situatiei este urmatoarea:
- sunt angajat de 2 ani si 2 luni la firma X;
- anul trecut in iunie am fost anuntat de seful meu ca mi-a facut un raport cu privire la activitatea mea si ca urmare imi trimite un avertisment scris fara a face o cercetare disciplinara prealabila;
- acest avertisment nu a fost inregistrat la firma si mi-a fost trimis prin curierat;
- in urma acestui avertisment eu am luat legatura cu clientii care au fost contactati telefonic de el si le-am cerut declaratii in scris in legatura cu relatia mea cu ei;
- la sfarsitul lunii august am fost la o sedinta cu toata echipa unde s-a incercat intimidarea mea si mi s-a cerut sa trimit un email cum ca eu am inteles gresit situatia, martori fiind toti colegii mei care au observat izolarea mea;
- in urmatoarea perioada am trimis 2 email-uri cu lucruri grave pe care acest individ ni le-a cerut sa le facem, trimitand-ul la organele ierarhic superioare;
- am fost contactat prin email de catre acestia spunandu-mi ca se va initia o procedura de investigare a situatiei conform politicilor interne, acest lucru se intampla in luna octombrie;
- intre timp seful le-a impus colegilor sa trimita email-uri denigrante la adresa mea, o parte trimitand alta nu;
- organele abilitate au luat legatura cu mine telefonic, eu transmitand-ule cele intamplate;
- investigatia a continuat, eu fiind pasat de la o luna la alta cu raspunsul oficial din partea firmei pe care l-am solicitat;
- in luna februarie acestia au venit in tara pentru a face investigarea la fata locului si am fost chemati toti colegii pentru a da declaratii;
- atunci mi-au spus ca intr-o luna voi putea primi raspuns oficial din partea companiei referitor la solicitarea mea;
- timpul a trecut, ei au pasat problema in mainile managementului din Romania, acestia urmand sa ma contacteze pentru solutionare;
- pe data de 10.05.2010 s-a inregistrat un raport facut de seful meu cu privire la activitatea mea pe primul trimestru, Hr-ul luand cunostiinta de aceasta si trimitandu-mi o convocare pe data de 13.05.2010;
- mentionez ca eu in aceasta perioada eram in concediu medical;
- nu mi s-a mentionat continutul raportului ci doar data, locul si ora convocarii;
- ajungand la aceasta convocare mi s-a prezentat un raport facut de un coleg de-al meu care a fost numit neoficial, doar printr-un email coordonatorul echipei;
- mi s-a adus la cunostiinta acest raport eu spunandu-le ca doresc un timp de pregatire a raspunsului pana pe data de 25.05.2010;
- s-a intocmit un proces verbal al convocarii pe care l-am semnat cu adaugirea ca nu sunt de acord cu cele mentionate.
Intrebarile mele sunt:
- ce pot face in aceata situatie?
- cata legalitate are cercetarea disciplinara atata timp cat convocarea mi-a fost trimisa in timpul concediului medical?
- ce este ilegal in ceea ce fac ei?
- pot fi concediat pentru incompatibilitate?
- trebuie sa-mi iau un avocat pentru a putea avea siguranta procesului?
- imi puteti recomanda un avocat in zona Timisoara?
- ce costuri are un astfel de proces?
Astept raspunsuri de la voi, si va multumesc anticipat pentru suport.
Nu este nici o problema, oricum scuze pentru insistenta, dar macar cazul aproximativ cum se contureaza. Mentionez ca la mine inca nu s-a emis decizia de sanctionare sau nu. Abia ieri am trimis raportul meu cu explicatiile de rigoare apentru a ma apara. Acum astept decizia comisiei. Oricum per genere ce ma sfatuiti sa fac cu astfel de caz si daca am sanse de al castiga in instanta.?
Raportul cu privire la activitatea dv nu inseamna, neaparat, ca sunteti “acuzat” de abateri disciplinare. Acest raport poate privi realizarile dv in raport cu “politica firmei” sau in raport cu realizarile celorlati angajati (o evaluare profesionala, cum ar veni).
Nu precizati la ce se refera avertismentul – desi, din alte detalii ar fi de banuit ca se refera la neindeplinirea unor atributii.
Avertismentul trimis prin curier este inregistrat la firma, e mai mult decat cert.
Nu scrieti daca acei clienti la care faceti referire v-au si dat acele declaratii scrise cu privire la relatia cu ei…
In sedinta de care pomeniti de ce vi s-a cerut sa trimiteti un e-mail in care sa scrieti ca ati inteles gresit situatia? Era mai mult decat ok sa declarati in acea sedinta – s-ar fi consemnat in “procesul verbal” declaratia dv…
Ati trimis e-mail-uri cu “lucruri grave”, dar le puteti proba in vreun fel?
Raportul cu privire la activitate inseamna, practic, o evaluare a acestei activitati – dupa cum am scris mai sus.
Ziceti ca nu vi s-a comunicat cuprinsul raportului… Dar vi s-a comunicat: activitatea pe primul trimestru.
Numirea prin e-mail (a colegului amintit) nu poate fi considerata neoficiala daca acel e-mail vine de la un sef…
Care cercetare disciplinara? Pentru ca neindeplinirea unui anumit “plafon de vanzari”, de exemplu, nu poate fi considerat abatere disciplinara!
Nu scrieti ce vi se reproseaza, de fapt – la ce se refera “abaterea disciplinara” – deci nu veti putea obtine informatii cat mai aproape de realitate…
Convocarea a fost trimisa in timp ce erati in concediu medical… dar daca data la care trebuia sa va prezentati la convocare “nu face parte” din concediul medical nu prea aveti cum sa obiectati…
Este legal ca ei sa faca rapoarte de activitate… Nu se intelege chestiunea cu “abaterea disciplinara” (adica, eu nu o inteleg) pt ca nu exista echivalenta intre “raport de activitate” si “abatere disciplinara”.
Puteti fi concediat pt incompetenta (nu incompatbilitate) daca ei pot dovedi ca nu aduceti profit societatii… Dar ar trebui sa dovedeasca faptul ca ati fi putut face mai mult dar nu v-ati straduit.
Nu specificati ce calitate aveti in respectiva societate (dar ma gandesc ca sunteti agent de vanzari).
Procesele privind litigiile de munca nu “costa”, in principiu.
Despre sansele in instanta - de a castiga - nu stiu daca se poate discuta in baza unor informatii (de la dv) mai mult decat sumare....