o firma straina x face o oferta unei firme romane z ,ordinele de cumparare putand fi lansate prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. z raspunde prin sc recomandata in care arata ca este interesat de cumparerea jucarilor din oferta ,avand ca conditie de livrare FOB ney york
la 2 zile de la depunere z descopera acealesi produse in romania la preturi f apropiate ,calculand taxele detransport si cele vamale isi da seama ca nu ar realiza nici un profit ba chiar ar iesi in pierdere motuv pt care in aceasi zi ii transmite un fax luix pt al anunta ca doreste renuntarea la achizitie ,faxul ajunge inaintea scrisorii recomandate.Cu toate acestea x ii transmite factura lui z pe suma produselor solicitate plus costurile de livrare fob.
z nu doreste sa achite factura dar se teme ca daca este dat in judecata pierderile ar fi mai mari.
intrebarea este ce are de facut z si ce sanse ar avea sa piarda daca ar fi solicitat in instanta de x
In speta este vorba despre inchieerea unui contract intre absenti, adica prin corespondenta. Dreptul roman a dat preferinta, printre alte teorii, teoriei sau sistemului receptiei acceptarii de catre ofertant, adica momentul in care acceptarea a sosit la ofertant si ca acela ar fi momentul inchieerii contractului.
Insa , conform art. 37 din codul comercial a fost instituita regula potrivit careia , pana la momentul inchieerii contractului oferta si acceptarea sunt revocabile.
Deci, daca faxul dvs. a ajuns, asa cum era firesc, inaintea acceptarii dvs., ea poate fi considerata revocata. La fel, si ofertantul ar fi putut revoca oferta inainte de a junge la dvs.