avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Situatia: dintr-o societate, mai multi salariati au plecat prin concediere colectiva (datorita restrangerii activitatii), cu salarii compensatorii. Pe perioada cat primesc aceste sume compensatorii, atat salariatul (prin contract individual) cat si soacietatea platesc contributia la fondul de somaj. La sfarsitul perioadei de plata a compensarilor, in cazul in care persoana nu si-a gasit un nou loc de munca, solicita acordarea indemnizatiei de somaj, dar i se spune ca nu poate beneficia de aceasta!!!
Mentionez ca incetarea CIM s-a facut cu art.55, lit."b" din codul muncii.
Intrebari:
1.de ce nu poate primi ajutor de somaj persoana (persoanele) respectiva?
2.daca nu poate primi ajutor de somaj (?!), de ce nu i se restituie suma cu care a contribuit in perioada de plati compensatorii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:54, 28 Mai 2010
1. Incetarea CIM cu art.55b din Codul muncii (acordul partilor) este imputabila salariatului, care a creut incetarea CIM si nu permite primirea de indemnizatie de somaj.
2. Nu ati precizat in baza carei legi ati primit acele plati compensatorii dar asa spune legea, sa va retina contributia pentru somaj din aceste plati compensatorii.
Aceste plati compensatorii nu sunt date in baza CCM (pentru acestea nu se retine contributia pentru somaj).
3. Cand ati primit decizia de incetarea a CIM ati vazut temeiul legal (art.55b) si trebuia sa stiti ca nu primiti indemnizatie de somaj.
4. Cred ca sunteti fost salariat la un mare combinat industrial.
Am niste "mici" observatii de facut:
1.platile compensatorii s-au acordat in baza prevederilor CCM (negociat);
2.s-a acordat o suma mai mare la plecarea salariatului (cuantum in functie de vechime), apoi s-a acordat un salariu lunar pentru o perioada (tot in functie de vechime).
3.pentru toate aceste sume compensatorii s-a retinut atat impozit (degeaba vorbeste guvernul ca trebuie sa le impoziteze ca deja s-a facut asta!!!) cat si contributii CAS si CASS, cu declaratiile lunare aferente.
4.retinerile s-au facut (si se fac inca) atat de la angajat cat si de la angajator.

Am inteles ca plecand cu art.55(b) nu au dreptul la indemnizatie de somaj, dar in cazul acesta de ce se mai retine contributie de la ei in fiecare luna pe perioada de acordare a platilor compensatorii?
Persoana in cauza nu sunt eu - sunt una din putinii salariati care au mai ramas-ci fostii mei colegi care sunt foarte suparati, dar s-ar putea sa ajung si eu in aceasta situatie si de aceea vreau sa ma informez (ca nu mai vreu sa dau bani nemeritati statului care ne-a jupuit cat s-a pututX-(
1. Deoarece nu cunosc prevederile CCM la nivel de unitate nu pot sa ma pronunt.
2. Daca este vorba de Combinatul de la Galati s-ar putea sa fi fost preluate in CCM prevederi din OUG 9/1997.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plecari voluntare elena stan elena stan Buna ziua, Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti daca pentru sumele primite in urma plecarii voluntare(art.55/b) este corect sa sa opreasca ... (vezi toată discuția)
Legea 76/2002 monik monik buna ziua. legea 76 se aplica numai concedierilor colective sau si celor individuale? cazul meu este incetarea CIM prin acordul partilor si doream sa stiu cum ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj adax adax Buna ziua, De curand am intalnit o situatie speciala privind modul de calculul a unei indemnizatii de somaj.Persoana in cauza la plecarea de la o firma ... (vezi toată discuția)