avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Creditorul care a declansat procedura insolventei se ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Creditorul care a declansat procedura insolventei se mai inscrie la masa credala?

Buna ziua!Am declansat deschiderea insolventei in cazul unui debitor care ne datora o suma de bani.Ne vom inscrie din nou la masa creditorilor,adica vom face din nou o cerere cu ceilalti creditori sau nu mai este nevoie?Daca nu sunt creditori care au garantii reale,care va fi ordinea in care se vor imparti(in caz ca vom avea ce)bunurile respectivei societati?Multumesc
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 18:20, 7 Iunie 2010
Art. 61 - (1) În urma deschiderii procedurii, administratorul judiciar va trimite o notificare tuturor creditorilor menţionaţi în lista depusă de debitor în conformitate cu art. 28 alin. (1) lit. c) ori, după caz, în condiţiile art. 32 alin. (2), debitorului şi oficiului registrului comerţului sau, după caz, registrului societăţilor agricole ori altor registre unde debitorul este înmatriculat/înregistrat, pentru efectuarea menţiunii.

(2) Dacă creditorii cu sediul sau cu domiciliul în străinătate au reprezentanţi în ţară, notificarea va fi trimisă acestora din urmă.

(3) Notificarea prevăzută la alin. (1) se realizează conform prevederilor Codului de procedură civilă şi se va publica, totodată, pe cheltuiala averii debitorului, într-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul procedurilor de insolvenţă.

Art. 62 - (1) Notificarea va cuprinde:

a) termenul limită de depunere, de către creditori, a opoziţiilor la sentinţa de deschidere a procedurii, pronunţată ca urmare a cererii formulate de debitor, în condiţiile art. 32 alin. (1), precum şi termenul de soluţionare a opoziţiilor, care nu va depăşi 10 zile de la data expirării termenului de depunere a acestora;

b) termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor asupra averii debitorului, care va fi de maximum 60 de zile de la deschiderea procedurii, precum şi cerinţele pentru ca o creanţă înregistrată să fie considerată valabilă;

c) termenul de verificare a creanţelor, de întocmire, afişare şi comunicare a tabelului preliminar de creanţe, care nu va depăşi 30 de zile pentru procedura generală sau, respectiv, 15 zile, în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului prevăzut la lit. b);

d) termenul de definitivare a tabelului creanţelor, care nu va depăşi 30 de zile în cazul procedurii generale şi, respectiv, 15 zile în cazul procedurii simplificate, de la expirarea termenului corespunzător fiecărei proceduri, prevăzut la lit. c);

e) locul, data şi ora primei şedinţe a adunării generale a creditorilor, care va avea loc în maximum 5 zile de la expirarea termenului prevăzut la lit. c).

(2) În funcţie de circumstanţele cauzei şi pentru motive temeinice, judecătorul-sindic va putea hotărî o majorare a termenelor prevăzute la alin. (1) lit. b), c) şi d) cu maximum 30, 15, respectiv 15 zile.

Art. 63 - Dacă debitorul are bunuri supuse transcripţiei, inscripţiei sau înregistrării în registrele de publicitate, administratorul judiciar/lichidatorul va trimite instanţelor, autorităţilor ori instituţiilor care ţin aceste registre o copie de pe sentinţa de deschidere a procedurii, spre a se face menţiune.

Art. 64 - (1) Cu excepţia salariaţilor ale căror creanţe vor fi înregistrate de administratorul judiciar conform evidenţelor contabile, toţi ceilalţi creditori, ale căror creanţe sunt anterioare datei de deschidere a procedurii, vor depune cererea de admitere a creanţelor în termenul fixat în sentinţa de deschidere a procedurii; cererile de creanţe vor fi înregistrate într-un registru, care se va păstra la grefa tribunalului.
(2) *** Abrogat de O.U.G. Nr. 173/2008

(3) Cererea de admitere a creanţelor trebuie făcută chiar dacă acestea nu sunt stabilite printr-un titlu.

(4) Creanţele nescadente sau sub condiţie la data deschiderii procedurii vor fi admise provizoriu la masa credală şi vor fi îndreptăţite să participe la distribuiri de sume în măsura îngăduită de prezenta lege.

(5) Sunt considerate sub condiţie şi acele creanţe care pot fi valorificate împotriva debitorului numai după executarea unui codebitor principal.

Art. 65 - (1) Cererea va cuprinde: numele/denumirea creditorului, domiciliul/sediul, suma datorată, temeiul creanţei, precum şi menţiuni cu privire la eventualele drepturi de preferinţă sau garanţii.

(2) La cerere vor fi anexate documentele justificative ale creanţei şi ale actelor de constituire de garanţii.

(3) Posesorii de titluri de valoare la ordin sau la purtător pot solicita administratorului judiciar restituirea titlurilor originale şi păstrarea la dosar a unor copii certificate de acesta. Administratorul judiciar va face menţiunea pe original despre prezentarea acestora. Originalele vor fi prezentate din nou la orice repartiţie de sume între creditori, precum şi la exercitarea votului în adunarea generală a creditorilor.

Art. 66 - (1) Toate creanţele vor fi supuse procedurii de verificare prevăzute de prezenta lege, cu excepţia creanţelor constatate prin titluri executorii.

(2) Nu sunt supuse acestei proceduri creanţele bugetare rezultând dintr-un titlu executoriu necontestat în termenele prevăzute de legi speciale.

(3) Toate creanţele prezentate pentru a fi admise şi înregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile şi corecte dacă nu sunt contestate de către debitor, administratorul judiciar sau creditori.
in momentul pronuntarii sentintei privind deschiderea procedurii insolventei sinteti inscris la masa credala cu sumele mentionate in cererea introductiva.
Oare! Asa sa fie? Eu unul am alta pozitie:
1. fie, in cererea introductiva, formulez un al doilea capat de cerere si cer si inscrierea in tabelul creditorilor,
2. fie, formulez o cerere de inscriere separat.
Cele doua variente , au si temeiuri de drept diferite: prima este in temeiul art. 33, iar cea de-a doua, in temeiul art. 65.
Problema este alta: de ce sa platesc dou taxe de timbru? Asa ca raspunsul este: prima varianta cu doua capete de cerere. BVCconsult!
Daca tu ai formulat cerere de deschidere a procedurii insolventei , ai platit si taxa judiciara de timbru temeiul tau a fost art.31 din legea 85/2006.Ce treaba ai cu art. 33?
Prin Cererea initiala nu ai solicitat valorificarea creantei tale in cadrul procedurii, nu de aia ai facut cerere?
Art. 65 se refera la ceilalti creditori notificati de administratorul judiciar, nu la creditorul initial care a cerut si s-a admis deschiderea procedurii.
Bafta!
Ultima modificare: Duminică, 6 Iunie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Temeiul legal este intradevar art 31 din lege.
Ne vom inscrie din nou la masa creditorilor,adica vom face din nou o cerere cu ceilalti creditori sau nu mai este nevoie?

NU !
Dupa deschiderea procedurii creditorul declansator poate formula o cerere precizatoare a penalizarilor ( daca e cazul ) fara plata unei alte taxe .
Ordinea distribuirii sumelor este prevazuta la art 123 din lege

Alte discuții în legătură

Inscriere la masa credala florin96 florin96 Ma poate ajuta cineva cu un model de cerere de inscriere la masa credala intr-un proces de declararea falimentului. Sotia mea nefiind neplatita de mai multe ... (vezi toată discuția)
Masa credala Andrei T Andrei T la societate debitoare care se afla sub incidenta legii 85/2006 ce procedura trebuie urmata sa ma inscriu la masa credala? sau mai exact ce pasi trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Executare silita vs insolventa dorinv dorinv O hotarare civila din decembrie 2000 obliga debitorul la plata unei sume, provenite dintr-un contract de inchiriere. In 2002 se face cerere de executare silita ... (vezi toată discuția)