avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua.Ma numesc Olimpia si am o problema in legatura cu o mostenire.Bunicii mei au o casa si 2 copii.Bunicul a murit in urma cu 3 ani.Succesiunea nu s-a facut pana acum.Acum un an tatal meu a vandut casa unde locuia si s-a recasatorit cu o tipa de seama aproape cu mine,si s-au mutat cu bunica.Matusa mea nu este casatorita si nu are nici copii.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1) dupa moartea bunicii casa se va imparte intre cei doi frati,dar daca si matusa moare(ea fiind foarte bolnava)cine va mosteni partea matusii,avand in vedere ca ea nu are copii decat frate si nepoata.
2) pot eu in caz ca ''mama mea vitrega'' mosteneste ceva la aceasta casa ,sa lupt impotriva ei prin instanta sa nu aiba drept la casa bunicilor mei?(ea s-a casatorit cu tata din interes si nu imi convine sa aibe parte la casa bunicilor mei pentru ca nu ea amuncit acolo)
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: olympya , utilizator 10:37, 27 Aprilie 2007
casa mostenita de tatal tau e bun propriu.....deci sotia lui nu prea ar avea ce cauta acolo..... dar ca sotie superavietuitoare are drept la mostenire in caz de predeces al tatalui tau.....
Inainte de toate e bine sa stii ca sotia tatalui tau nu o poate mosteni pe bunica ta sau pe sora tatalui tau. Ea poate mosteni doar o parte din bunurile tatalui tau, in cazul decesului acestuia. De asemenea, mostenitorii vin la mostenire in ordinea claselor de mostenitori. In cazul in care exista descendenti, mai intai vin la mostenire copiii, iar apoi nepotii. Dupa descendenti vin la mostenire colateralii (frati, matusi etc)
Referitor la casa care era a bunicilor tai, ea va fi mostenita in felul urmator: 1/2 din partea care i-a apartinut bunicului ii revine sotiei acestuia, adica bunicii, iar 1/2 revine copiilor lor (adica tatalui tau si surorii lui). Asta ar trebui sa fie situatia in prezent.
In cazul decesului bunicii tale, mostenitori vor fi cei 2 copii: tatal tau si sora acestuia, fiecare in cota de 1/2 din intreaga masa succesorala. In cazul in care matusa ta decedeaza inaintea bunicii (si din cate am inteles nu are copii), pe ea o vor mosteni bunica ta si tatal tau.
deci dupa cum am inteles eu in cazul in care bunica si matusa mor ,partea lor va reveni tatalui meu.Deci tata in cazul in care si tata moare ''mama mea vitrega'' va participa la toata casa, ceea ce nu-mi convine deloc.
multumesc
In cazul in care moare si tatal tau, situatia este in felul urmator: "mama ta vitrega" mosteneste 1/2 din toata masa succesorala + va avea drept sa locuiasca in casa in care a locuit impreuna cu tatal tau (conditia este sa nu se recasatoreasca), iar tu mostenesti 1/2 (in situatia in care sunteti mai multi frati veti mosteni impreuna 1/2 din intreaga masa succesorala)
mi se pare absurd ce-mi spui.Cum adica 1/2 va mosteni ea? Nu cumva 1/4-ea si restul de 3/4 copii?

Alte discuții în legătură

Succesiune mama vitrega rotarualin rotarualin BUNA ZIUA VA ROG SA MA AJUTATI IN LEGATURA CU O PROBLEMA LEGATA DE SUCCESIUNE (dupa tata ) CU MAMA MEA VITEGA Tatal meu a murit, in urma lui a ramas: ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Impartire mostenire soraya23 soraya23 Bunicii mei (parintii tatalui) au fost casatoriti aproximativ 15 ani. In 1990, bunicul meu a decedat, iar bunica mea s-a recasatorit. Barbatul cu care s-a ... (vezi toată discuția)