avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... trafic de influenta?!
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

trafic de influenta?!

Am o rugaminte:daca i s-a dat cuiva o suma de bani substantiala pt a interveni la o institutie(unde nu era angajat)insa cunostea....se poate dovedi cu martori acest lucru,poate fi acuzat de trafic de influenta?iar persoana care a dat banii ar putea avea si ea de suferit...in fata legii...ma gandesc sa nu cada sub incidenta infractiunii de dare de mita?
multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: ContSters104229 , utilizator 00:15, 28 Mai 2010
Cumparatorul de influenta nu e pedepsit.
“Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile aratate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Fapta prevazuta în alin. precedent nu constituie infracţiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de catre cel care a luat mita.
Mituitorul nu se pedepseşte daca denunţa autoritaţii fapta mai înainte ca organul de urmarire sa fi fost sesizat pentru acea infracţiune.
Dispoziţiile art. 254 alin. 3 se aplica în mod corespunzator, chiar daca oferta nu a fost urmata de acceptare.
Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat în cazurile aratate în alin. 2 şi 3.
Din punctul meu de vedere, persoana care a luat banii in scopul de a interveni pe langa functionarul de la firma se face vinovata de savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Persoana care a dat banii intra sub incidenta art 6 prim din Legea 78/2000 si anume cumpararea de influenta (nu este vb de dare de mita in cazul sau). In cazul cumpararii de influenta opereaza o cauza de nepedepsire (ce profita persoanei ce a dat banii), in condtitiile in care acea persoana denunta fapta catre autoritati, mai inainte ca acestea sa fi fost seziate in alt mod despre fapta.
Bine, aceste aspecte sunt pur teoretice. Pentru a putea demara o astfel de actiune trebuie studiate temeinic toate aspectele. Ar fi bine sa va consultati mai intai cu un avocat in acest sens.
Succes!

Av. Clauidu Sorin Feteanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coruptie anamariaana anamariaana care este, dupa parerea voastra, diferenta intre dare de mita si luare de mita (nu definitia lor din C.P.) ? (vezi toată discuția)
Art.255 din codul penal fodor florian fodor florian am primit o citatie de la parchetul de pe linga tribunalul bucuresti in care sunt anuntat ca sa ma prezint pentru a fii audiat in calitate de faptuitor in ... (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)