avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa inmatriculare auto pt persoana cu handicap
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa inmatriculare auto pt persoana cu handicap

Buna ziua,
Astazi am fost la 4 institutii ale statului ( RAR, TREZORERIE,ANAF,TAXE SI IMPOZITE ) – niciunde nu am reusit sa aflu informatiile necesare,astfel apelez la dvoastra.
Ma intereseaza care sunt conditiile de inmatriculare masina provenienta Italia pe o persoana cu handicap.
Am cautat pe internet si nu am inteles concret care este gradul de handicap acceptat, daca trebuie ca persoana cu handicap sa necesite obligatoriu permis de conducere , etc .
Va intreb deoarece exista persoana cu grad de handicap locomotor total ,adica nu isi poate folosi ( misca ) deloc picioarele – poate achizitiona o masina la care sa nu plateasca taxa de inmatriculare si sa o conduca un membru de familie sau insotitorul ? va intreb acest lucru deoarece din informatiile culese de pe internet am observant ca se specifica “dotarea corespunzatoare a masinei pt a putea fi condusa de o persoana cu handicap”.
Exista o alta persoana cu handicap,dar nu locomotoriu,ci cardiac,certificate definitiv,si ginerele ei a achizionat o masina din italia si doreste sa o inmatriculeze in romania pentru a putea-o transporta pe soacra sa la spitale in alte orase – se acorda aceasta facilitate?sau nu ?
Astept un raspuns concret si specific care sa contina toate informatiile necesare.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dryvercool31 , utilizator 10:51, 13 August 2011
Conform legislatiei in vigoare, in calitate de persoana cu handicap, pentru a beneficia de scutire trebuie ca autoturismul sau autovehiculul cu masa maxima autorizata de pana la 3,5 tone sa fie special echipat pentru persoanele cu handicap. Aceste echipamente speciale trebuie sa fie recunoscute si omologate de Registrul Auto Roman.

Text extras din: Ordonanţa de urgenţă nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule

Art. 3. - (1) Intră sub incidenţa taxei autovehiculele din categoriile M1-M3 şi N1-N3, astfel cum sunt acestea definite în RNTR2.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1):
...
b) autovehiculele special modificate în scopul conducerii de către persoanele cu handicap, precum şi autovehiculele special modificate în scopul preluării şi transportării persoanelor cu handicap grav sau accentuat, astfel cum aceste persoane sunt definite în Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
...
(3) Excepţia prevăzută la alin. (2) lit. b) se aplică numai pentru achiziţionarea unui singur autovehicul în decurs de 5 ani şi atunci când autovehiculul este în proprietatea persoanei cu handicap.
(4) Modificările speciale aduse autovehiculelor se înscriu de către Regia Autonomă «Registrul Auto Român» în cartea de identitate a vehiculului. Lista modificărilor speciale aduse autovehiculelor va fi aprobată prin ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii.
mosuxl a scris:

Buna ziua,
Astazi am fost la 4 institutii ale statului ( RAR, TREZORERIE,ANAF,TAXE SI IMPOZITE ) – niciunde nu am reusit sa aflu informatiile necesare,astfel apelez la dvoastra.
Ma intereseaza care sunt conditiile de inmatriculare masina provenienta Italia pe o persoana cu handicap.
Am cautat pe internet si nu am inteles concret care este gradul de handicap acceptat, daca trebuie ca persoana cu handicap sa necesite obligatoriu permis de conducere , etc .
Va intreb deoarece exista persoana cu grad de handicap locomotor total ,adica nu isi poate folosi ( misca ) deloc picioarele – poate achizitiona o masina la care sa nu plateasca taxa de inmatriculare si sa o conduca un membru de familie sau insotitorul ? va intreb acest lucru deoarece din informatiile culese de pe internet am observant ca se specifica “dotarea corespunzatoare a masinei pt a putea fi condusa de o persoana cu handicap”.
Exista o alta persoana cu handicap,dar nu locomotoriu,ci cardiac,certificate definitiv,si ginerele ei a achizionat o masina din italia si doreste sa o inmatriculeze in romania pentru a putea-o transporta pe soacra sa la spitale in alte orase – se acorda aceasta facilitate?sau nu ?
Astept un raspuns concret si specific care sa contina toate informatiile necesare.
Multumesc anticipat.

buna ziua ,Am si eu kam aceeasi problema. Sant persoana cu handicap locomotor(ma deplasez foarte greu pe picioarele mele ,dar masina ma salveaza,de condus nu am probleme),am 230 lei pensie ,am o dacie 1310 in posesie ,dar din pacate venitul nu-mi permite sa o mai intretin .Un mos de-al meu care lucreaza in ITALIA se ofera sa ma ajute cu o masina de acolo ,dar nu stiu kam ce taxa de inmatriculare se percepe pt persoane cu handicap. Mentionez ca dacia mea nu are modificari speciale dar imi este indispensabila pentru a ma deplasa. Apelez la dv pentru ca nu stiu la ce usi sa bat sa ma descurc singur. MULTUMESC ANTICIPAT.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa auto persoane cu handicap sorin_r sorin_r buna am o intrebare daca poate cineva sa ma ajute? persoanele cu handicap locomotor gr.1 sunt sau nu scutite de taxa de inmatriculare auto? astept un raspuns ... (vezi toată discuția)
Taxa auto redusa pentru persoana cu handicap? ejneb00n ejneb00n Buna seara si la multi ani. Detin un automobil inscris in Italia, euro 2 si mi se pare o crima taxa auto pentru inscriere aici la noi din moment ce masina am ... (vezi toată discuția)
Taxa auto - persoana cu handicap in intretinere my2007 my2007 am in intretinere un copil de 2 ani cu un handicap grav. As vrea sa stiu daca pot inmatricula un autoturism fara sa platesc taxa auto, si care ar fi legislatia ... (vezi toată discuția)