avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

As dori un ajutor pt a verifica daca vechimea mea in munca este corect calculata de Casa de Pensii S 1 si multumesc de la inceput pt rabdarea de a mi se da un raspuns lamuritor.

Mentionez ca aditia simpla a anilor de munca cf. Cartii de Munca nu coincide cu aditia efectuata de Casa de Pensii, rezultand o diferenta de peste 1 an vechime in defavoarea mea. Mentionez ca m-am prezentat de cateva ori la ghiseul Casei de Pensii, dar mi s-a refuzat orice informatie lamuritoare; pana la urma mi s-a indicat sa solicit 1 ex copie dupa Buletinul de plati a contributiei pt pensie. L-am primit expediat prin corespondenta, dar din pacate pt mine nu este edificator. La o prima consultare, pare identic cu indicatiile din Cartea de Munca. Pana la urma am solicitat o audienta, din pacate raspunsul primit tot nu este clar. Persoana care tinea audientele (nu s-a prezentat) a rasfoit Cartea de Munca si mi-a spus ca pt 2 luni nu se indica virarea contributiei. La intrebarea mea daca intreruperea activitatii pt cresterea copiilor pana la 7 ani (am beneficiat de legislatia respectiva in perioada 1982-1984) nu se ia in calcul pe vechime (desi cand am facut respectiva intrerupere stiam ca anii de intrerupere contau la vechime in munca) mi s-a raspuns, ca NU perioada respectiva nu se ia in calcul deoarece nu s-a platit contributia. Pe moment mi s-a parut ca raspunsul e coerent si m-am retras fara comentarii. Reluand acasa analiza am remarcat din nou ca raspunsul nu este lamuritor. Pe de o parte intre calculul meu si cel al Casei de Pensii este o diferenta de 1 an vechime, iar durata de intrerupere pt cresterea copiilor este mai mare de 1 an; pe de alta, studiile superioare la zi se considera vechime la calculul anilor pt pensie desi nu exista contributie.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ruxandrav8 , utilizator 16:19, 4 Iunie 2010
ruxandrav8 a scris:
Pe de o parte intre calculul meu si cel al Casei de Pensii este o diferenta de 1 an vechime, iar durata de intrerupere pt cresterea copiilor este mai mare de 1 an; pe de alta, studiile superioare la zi se considera vechime la calculul anilor pt pensie desi nu exista contributie.

Doamna, un raspuns exact puteti gasi numai la un specialist, desi nu stiu cine este specialist in asigurari sociale in ziua de astazi. Trebuie comparate mentiunile din buletinul de calcul intitulat "date privitoare la activitatea in munca" si cele din carnetul de munca.

Perioada in care ati beneficiat de concediu pentru cresterea copiilor nu constituie perioada asimilata stagiului de cotizare intrucat nu exista o prevedere in acest sens in Legea nr. 19/2000 sau in Ordinul nr. 340/2001 privind Normele de aplicare ale Legii nr. 19/2000 (si nici in actele normative mai vechi, in prezent abrogate, care reglementau acordarea drepturilor de pensie).

Perioada in care ati urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar este perioada necontributiva, este adevarat, dar constituie stagiu asimilat stagiului de cotizare (art. 38 din Legea nr. 19/2000). Perioadele asimilate stagiului de cotizare sunt avute in vedere la stabilirea stagiului realizat in vederea acordarii pensiei pentru limita de varsta.
Va multumesc pt raspuns. Am inteles explicatiile dvs. privind anii in care mi-am intrerupt activitatea pt cresterea copiilor pana in 7 ani.

Inteleg ca avem putini specialisti in domeniul asigurarilor sociale.

Desi sunt sceptica, voi incerca o noua audienta la Casa de Pensii, poate reusesc sa conving respectiva persoana sa desemneze pe cineva sa imi explice concret cu buletinul de plati si CM cum s-a calculat vechimea. Nu doresc decat sa fiu sigura ca s-a adunat corect (adica cf. legii). Voi incerca si eu sa fac un nou calcul, eliminand anii in care am stat acasa.

As mai avea o intrebare legata de studiile superioare. Eu am absolvit (1969-1974) facultatea de Istorie in 1974, la Universitatea Bucuresti la sectia cursuri fara frecventa (desi nu cred ca este relevant, in 1979 am absolvit si Facultatea de comert, sectia Relatii Ec. Internationale la ASE, Buc., sectia cursuri de zi cu scutire de frecventa, dar aveam CM). La data obtinerii licentei aveam CM din sept. 1971. Mentioneaz insa ca primii 2 ani de facultate i-am absolvit LA i de zi, nu am avut CM pt acea perioada. In urma casatoriei (iulie 1971), m-am transferat la sectia ff si m-am angajat cu CM (sept. 1971). In aceasta situatie, primii 2 ani de facultate la zi, se considera vechime in munca (in situatia in care Rectoratul Universitatii are o arhiva suficient de bine pusa la punct pt a-mi putea elibera o adeverinta pt acesti ani)?. Va multumesc pt atentie
Legea 19/2000 spune:
Art. 38. - (1) În sistemul public se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
Ultima modificare: Vineri, 4 Iunie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pt raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Facultatea se considera vechime? Nico-Lavi Nico-Lavi Buna ziua, sunt inca studenta la zi la UPB si as vrea sa stiu daca pe perioada facultatii am fost angajata dar doar sezonier iar unde m-am angajat mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Vechimea in munca Iael Iael Am inteles ca studiile superioare (frecventa zi ) sunt considerate vechime in munca in cazul pensionarii. Daca insa pe perioada in care este student persoana ... (vezi toată discuția)
Facultate/vechime niculinu niculinu Sunt student in ultimul an, si nu am carte de munca (am22 de ani) , vreau sa stiu daca este adevarat ca pot sa imi trec ca vechime facultatea in cartea de ... (vezi toată discuția)