Sunt 4 frati. Doar unul dintre ei face cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate conf.Legii nr.18/1991. Se emite titlu de proprietate,pe care sunt trecuti toti 4 frati (parintii acestora fiind decedati anterior anului 1989).
Acum 2 ani,unul dintre frati moare,dar in urma lui raman 2 copii.
Acum,fratele ce a facut cererea in baza Legii 18/91,a deschis un proces si solicita constatarea nulitatii absolute a titlului de proprietate,in sensul radierii celor 3 frati de pe titlul de proprietate,motivand ca este singurul care a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate.
Intrebari:
Este posibil sa se radieze ceilalti frati din titlul de proprietate ?
Este posibil,ca datorita faptului ca cei 3 frati nu au facut cereri de reconstituire a dreptului de proprietate,sa nu mai fie mostenitori cu drepturi depline asupra terenului mostenit ?
Fratele care a facut cererea de reconstituire,ce are in plus fata de ceilalti,avand in vedere ca pe titlul de proprietate nu se specifica nicio cota a cuiva,ci doar totalul,deci totul,pentru toti 4.
In aceste imprejurari,copiii fratelui decedat,ce trebuie sa faca,avand in vedere ca nu doreste renuntarea la partea tatalui lor ?
Terenul se va imparti in patru parti egale - una fiind mostenirea celor doi copii ?
Ce anume ar trebui sa ceara acesti copii in fata instantei ?
Va multumesc pentru raspunsuri.
Va rog,raspuns urgent - pe 01.iunie este termenul de judecata.
Urmare a solicitarii dvs. prin mp, doresc sa va ofer un raspuns, dar nu pe fond, pt ca speta nu face parte din aria mea de expertiza, dar
va recomand prezentarea la termen si solicitarea unei amanari ( pt angajare avocat), avand astfel timp sa va pregatiti mai bine apararea pana la termenul urmator ( care poate fi peste 2 luni).
1. legea 18/1991 ofera dreptul (posibilitatea) proprietarilor deposedati/mostenitorilor acestora sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate; nu obliga insa, pe nimeni.
2. tot legea 18/1991 ii repune in termenul de acceptare a succesiunii pe eventualii mostenitori ( cu exceptia celor care au renuntat in mod expres, prin act autentic), tocmai prin formularea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate.
3. fratele care a facut cerere are peste 90% sanse sa castige radierea celorlalti 3 frati din TP, daca acestia nu au formulat cerere in termen. Pe ce baza? Legea 169/1997, art. III, lit.a (ca fiind emis unor persoane fara drept, intrucat nu au formulat cerere si nu puteau figura in anexele la legea 18/1991).
4. ce a avut al 4-lea frate in plus fata de ceilalti? Interes fata de mostenirea de la parinti!! Prin faptul ca nu au formulat cerere, ceilalti frati se considera ca au renuntat tacit la drepturile lor succesorale, in al caror termen de acceptare au fost repusi de legea 18/1991.
Este pacat ca se intampla asa, cu atat mai mult cu cat, la data aparitiei ei, legea 185/1991 permitea unui singur mostenitor sa faca cererea in numele tuturor (daca existau mai multi succesibili)...verificati ca nu cumva cererea a fost facuta sub aceasta forma: daca fratele care a depus-o i-a mentionat si pe ceilalti 3 in cererea sa, TP este valabil in forma actuala.