avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 25% pe brut sau pe net?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

25% pe brut sau pe net?

Buna ziua,
1. Salarul de incadrare al meu (care este tot una cu brutul, venitul total) este de aprox. 1500 lei, si netul este aprox. 1100 lei. Din ce suma se scoate 25%, din brut sau net, sau e totuna? Cu cat ar trebui sa raman in mana? Macar sa stiu pe ce suma ma bazez luna viitoare.
(Comentariu: Eu sunt un caz fericit, dar ganditi-va ca am colegi care au salar NET 850 lei, incadrati pe studii superioare, vechime vreo 3-5 ani... Nu-i totuna sa iei 25% din 2500 lei sau 25% din 1000. Ce duc acasa aceia cu 1000 lei? Rusine!)
Multumesc
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 14:12, 31 Mai 2010
Proiectul de LEGE privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, prevede:
Art. I (1) ,,Cuantumul brut al salariilor/soldelor/indemnizaţiilor lunare de încadrare,
inclusiv sporuri, indemnizaţii şi alte drepturi salariale, precum şi alte drepturi în lei sau în valută, stabilite în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 330/2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, se diminuează cu 25%.
(2) În situaţia în care, din aplicarea prevederilor alin.(1), rezultă o valoare mai mică
decât valoarea salariului minim brut pe ţară, suma care se acordă este de 600 lei,,.
Deci, se reduce cu 25% din brut si in functie de datele rezultate se calculeaza obligatiile catre bugetele de asigurari sociale si impozitul pe venit.
Inteleg ca daca se pastreaza salariul minim brut pe tara la 600, cei cu studii superioare nu vor scadea sub 1200 brut. Asa e ?
La noi, institutie publica, si cei care au studii superioare, pe post de S, au incadrare de aprox 900 si iau in mana vreo 850. Nu s-a stiut (sau nu s-a aplicat) niciodata acea prevedere cum ca salarul ar fi la studii superioare minim 1200, indiferent ca ar fi el brut sau net. E legal? Nu cred. Sau toata treaba e doar pentru privati?
Salariul minim este 600 lei pentru institutiile publice, asa cum se mentioneaza si in proiectul de lege.
Salariul de recomandat 1200 pentru studii superioare nu se aplica decat in mediul privat.In cazul institutiilor publice nu exista aceasta reglementare.

Alte discuții în legătură

Salariul in luna iulie 2010 san24c san24c Sunt angajata la primaria unei comune cu contract individual de munca (nu sunt functionar public),pe perioada nedeterminata,durata-8 ... (vezi toată discuția)
Aplicarea lg 118/2010 Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Art. 1 (1) Cuantumul brut al salariilor/soldelor/ indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii si alte drepturi salariale, precum si ... (vezi toată discuția)
Salariul minim functionar public ionascu2011 ionascu2011 care este valaorea salariului minim pe economie pt un functionar public din administratia locala (vezi toată discuția)