avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Contractul de imprumut intre societati
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Contractul de imprumut intre societati

Buna ziua,
Este legal ca asociatul sa se imprumute de la societate?
Exista o limita a sumei imprumutate?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Fănel Plopeanu , Consultant asigurari 14:14, 28 Octombrie 2010
Art. 144.4. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate civilă sau comercială la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.
__________
Art. 272. - (1) Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:
1. dobândeşte, în contul societăţii, acţiuni ale altor societăţi la un preţ pe care îl ştie vădit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societăţii, acţiuni pe care aceasta le deţine, la preţuri despre care are cunoştinţă că sunt vădit inferioare valorii lor efective, în scopul obţinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos în paguba societăţii;
2. foloseşte, cu rea-credinţă, bunuri sau creditul de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect;
3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144.4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii;
@criseta: daca aveti de facut un comentariu la acest subiect, va rog sa-l faceti. Simpla citare a unor articole de lege nu ajuta pe nimeni, mai ales ca cele indicate de dvs nu par sa aiba legatura cu discutia. Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
ContSters20980, utilizator
Buna ziua! am si eu urmatoarea problema: o asociatie sportiva are un contract de imprumut cu un birou de avocatura din Anglia. Contractul este realizat in lei, cu titlu gratuit. Este acest contract legal? Problema legata de acest contract este urmatoarea: doi dintre cei 4 asociati au dorit sa paraseasca asociatia, ceilalti doi nu au fost de acord spunanad ca au datorii la club. Dupa o anumita perioada de timp a aparut acest contract care a fost intocmit undeva prin 2008 si in urma acestui contract cei 2 asociati nu pot iesi pana nu achita 8650 lei de fiecare. In bilantul depus la administratia financiara la datorii nu este inregistrata nicio suma, deci acest contract nu este preluat in contabilitate. Ce solutii ar fi pentru a demonstra ca acest contract nu este legal?
Va multumesc
Ati furnizat doar franturi de informatii si doriti un raspuns acoperitor :">
Cum au luat nastere aceste creante ale firmei fara a iesi resurse?
In mod evident situatiile financiare au fost nereale prin nerecunoasterea tuturor datoriilor si creantelor. Dept. economic poate fi absolvit de raspundere daca in firma nu au intrat oficial acele documente justificative.
Pe ce va bazati cand vreti sa demonstrati ca acel contract este nelegal? Doar este legea partilor...

Succes!
Nu stiu ce informatii ar trebui sa va dau....ptr ca nu stiu ce anume v-ar interesa ca sa puteti formula o concluzie sau sa-mi dati o solutie. Nu ma pricep, evident, asa ca astept cererile Dvs.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Imprumut administrator de la firma AndreeaSimo AndreeaSimo Buna ziua, Administratorul are voie sa ia un imprumut din firma? Multumesc! (vezi toată discuția)
Srl imprumut catre asociat/administrator jovana jovana Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la imprumuturile societatii catre unul dintre asociati: asociatul, care este si administrator al ... (vezi toată discuția)
Imprumuturi intre societati alinutzzzza alinutzzzza Buna ziua.E prima oara cand scriu o intrebare pe acest forum, in speranta ca voi gasi un mic ajutor. Se poate ca o societate sa imprumute o alta societate, ... (vezi toată discuția)