avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... dezertare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

dezertare

Am un amic care acum 3 ani a plecat din armata a avut o zi libera si a poi a plecat din tara nimeni nu a mai stiut dece dar ia trimis buniic o scrisoare si a zis de ce a facu-to pt ca si-au batut joc de el acolo. Bunica lui este singura ruda de familie si ma rugat sa aflu ce pedeapsa se aplica si daca cumva vine peste 20 de ani inapoi va fi inchis? bunica zice ca ar putea afla unde prin intermediul unei persoane si nu stie sfaturi sa trimita baiatului.
Va multumesc aniticipat
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:28, 3 Iunie 2010
Conform art.332 c.pen,pentru "absenta nejuditificata de la unitate sau serviciu,care depaseste mai mult de trei zile, a oricarui militar",se pedepseste cu inchisoarea de la 1 an la 7 ani.
Termenul de prescriptie a raspunderii penale este conform art.122 lit.c. c.pen.este de 8 ani de la data savarsirii faptei si poate fi intrerupt de acte de procdura comunicate catre invinuit sau alte parti din proces.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
Radu Gabrian, Mediator
adica prescriptie a raspunderii penale....daca va veni in tara peste 8 ani adica 5 ca au trecut 4 ....i se va ridica acuzarea?
Art.123 c.pen.-Intreruperea cursului prescriptiei:

"Cursul termenului prescriptiei,prevazute in art.122 se intrerupe prin indeplinirea oricarui act care,potrivit legii,trebuie comunicat invinuitului sau inculpatului in desfasurarea procesului penal.
Dupa fiecare intrerupere incepe sa curga un nou termen de prescriptie.
Intreruperea cursului prescriptiei produce efecte fata de toti particpantii la infractiune,chiar daca actul de intrerupere priveste numai pe unii dintre ei"
banuiesc ca atunci cand a dezertat s-a intocmit un dosar penal pentru acea infractiune fapt pentru care eu cred ca trebuie mers si vazut in ce stadiu a ajuns dosarul respectiv si apoi functie de ce aflati mai puneti intrebari.
e posibil sa fi fost si condamnat si atunci se schimba datele problemei.
pai si cine trebuie sa afle in ce stadiu este dosarul lui. Bunica lui banuiesc. Sau trebuie sa plateasca un avocat si el se va interesa.?

Alte discuții în legătură

Prescriptie Inca o data va intreb pt. inselaciune art.215 alin.1 si 2, fapta savirsita in mai 2001, nu s-a pronuntat o hotarire in cauza pina acum, CARE ESTE TERMENUL DE ... (vezi toată discuția)
Prescriere fapta penala laurae25 laurae25 dupa cat timp se prescrie abuzul in serviciu contra intereselor publice si falsul intelectual? fapta este din 2010 si se judeca multumesc (vezi toată discuția)
Prescriere fapta art 184 cp amandeal amandeal In cat timp se prescrie o fapta pe art 184 cp, petrecuta in iulie 2008 si care se judeca si acum.Nu s-a prescris in iulie 2013? Multumesc pentru raspuns (vezi toată discuția)