Intrucat sunt in continuare angajata, chiar daca aveti contractul de munca suspendat cf art 51 lit a ) din codul muncii, pentru crestere si ingrijire copli cu varsta de pana la 2 ani, angajatorul are obligatia, cf CCMUNN 2007-2010,sa va acorde ajutorul de nastere pentru nasterea fiecarui copil.
ART.51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor
beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;
Astfel,angajatorul este obligat sa va acorde acest ajutor de nastere si pentru cel de-al doilea copil.
Conform art. 55 alin. 4 lit. a) din Codul fiscal, ajutoarele pentru nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit.
sumele acordate sub forma de ajutor pentru nastere sunt scutite de plata impozitului pe venitul salarial, acestea nefiind incluse in veniturile salariale.
Totodata, intrucat aceste ajutoare nu sunt incluse in veniturile salariale nu se datoreaza nici contributiile la fondurile sociale.
Asadar, va duceti la departamentul de resurse umane, formulati cererea pentru acordarea acestui ajutor de nastere, anexand certificatul de nastere al copilului.