avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie in functie de contributie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie in functie de contributie

Am 52 ani ,35 ani si 18 gr.II , eu cred ca daca am contribuit 35 ani trebuie sa sedea voie sa iasa la pensie anticipata pt. ca asa se umplu buzunarele doctorilor asistentelor, iar de lucrat nu se mai poate , in 35 ani de munca ai tot felu de boli de rinichi; ficat; cap;coloana ;plamini si nu mai poti lucra, la serviciu se fac presiuni pt. a te pensiona iar de a-ti gasi de lucru nici nu poate fi vorba, toti vor condidati de 35 ani .In legatura cu avantajele pe care anjatori le au este apa de ploaie ,angajatori nu vor sa primeasca subventii ca le vin tot felul de controale, asa ca tot pensionare anticipata este o solutie si nu la 55 ani la 50 ani -mi dea pensie in functie de contributie.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:51, 4 Iunie 2010
Nu inteleg exact care este intrebarea dvs., dar voi incerca sa va ofer cateva lamuriri. In acest moment varsta standard de pensionare pentru o femeie care a lucrat in conditii normale este de 58 de ani si 10 luni , iar stagiul complet de cotizare este de 27 de ani si 8 luni. Pentru o femeie care are 18 ani de grupa II varsta standard de pensionare ptr limita de varsta se reduce cu 4 ani cf. art 42 din Legea 19/2000, deci in cazul dvs devine 54 de ani si 10 luni. Intrucat ptr. dvs. varsta standard de pensionare ptr limita de varsta este de 54 de ani si 10 luni si ptr. ca aveti o vechime de 35 de ani din care 18 in grupa II atunci intruniti conditiile pentru pensionare anticipata. Va sfatuiesc sa depuneti urgent la Casa de Pensii cerere pentru a va pensiona anticipat, cererile depuse inainte de momentul in care vor intra in vigoare Legile cu masurile propuse de Guvern si care se afla acum in stadiu de proiect - vor fi solutionate cf normelor legale aflate acum in vigoare.
1. Puteti beneficia de:
- pensie anticipata partiala incepand cu 2013, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Ianuarie 2014, respectiv la implinirea varstei de 56 ani.
2. Fiind nascuta in 1958 s-ar putea ca noua lege a pensiilor sa prevada o varsta mai mare de pensionare pentru femei, incepand cu 2011.

Interventie moderator:
:rtfm:
aianaa:
1. Nu stiu de unde scoateti dvs. acele calcule prin care recomandati userilor sa depuna dosarele de pensie desi nu indeplinesc conditiile legale. Cand vor ajunge la Casa de Pensii vor fi dezamagiti ca nu au primit sfatul corect.
2. Dvs. nu stiti ca trebuie indeplinite ambele conditii de pensionare: varsta si stagiul de cotizare? Doamna in cauza nu indeplineste conditia de varsta. Oricate reduceri ar avea nu poate iesi la pensie mai repede de 55 de ani.
3. Va rog, pe viitor, sa incercati sa va documentati mai bine si sa probati cele spuse si cu texte de lege.
Va multumesc pentru intelegere!
tudorvaleriu a scris:

1. Puteti beneficia de:
- pensie anticipata partiala incepand cu 2013, respectiv la implinirea varstei de 55 ani;
- pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Ianuarie 2014, respectiv la implinirea varstei de 56 ani.
2. Fiind nascuta in 1958 s-ar putea ca noua lege a pensiilor sa prevada o varsta mai mare de pensionare pentru femei, incepand cu 2011.

Interventie moderator:
:rtfm:
aianaa:
1. Nu stiu de unde scoateti dvs. acele calcule prin care recomandati userilor sa depuna dosarele de pensie desi nu indeplinesc conditiile legale. Cand vor ajunge la Casa de Pensii vor fi dezamagiti ca nu au primit sfatul corect.
2. Dvs. nu stiti ca trebuie indeplinite ambele conditii de pensionare: varsta si stagiul de cotizare? Doamna in cauza nu indeplineste conditia de varsta. Oricate reduceri ar avea nu poate iesi la pensie mai repede de 55 de ani.
3. Va rog, pe viitor, sa incercati sa va documentati mai bine si sa probati cele spuse si cu texte de lege.
Va multumesc pentru intelegere!

Imi intemeiez raspunsurile pe Legea 19/2000 si pe experienta mea intr-o Casa Judeteana de Pensii, de altfel am invocat principalele articole de lege aplicabile. Este drept ca nu le-am invocat pe toate si nu am precizat nici pe care din anexele legii le-am folosit pentru raspuns, iar pentru acest lucru imi cer scuze. Voi incerca pe viitor sa invoc absolut toate articolele de lege pe care imi intemeiez raspunsul. O zi placuta!
ioana59 a scris:
(...) asa ca tot pensionare anticipata este o solutie si nu la 55 ani la 50 ani -mi dea pensie in functie de contributie.

Ar fi o solutie, daca ar fi prevazuta legal. Nu este!

Ca sa beneficiati de pensie anticipata partiala trebuie sa indepliniti, cumulativ, doua conditii: sa fi realizat stagiul complet de cotizare de 30 de ani si sa aveti varsta de 55 de ani. Dvs. nu indepliniti conditia referitoare la varsta, aspect pe care il cunoasteti, dupa cum rezulta si din mesajul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot iesi la pensie? alinabad alinabad IN MAI IMPLINESC 55 DE ANI. AM 3 COPII. CEI DE LA CASA DE PENSII MI-AI-U CALCULAT VECHIMEA SI MI-AU SPUS CA AM 35 DE ANI SI 2 LUNI. CAND POT IESI LA PENSIE? (vezi toată discuția)
Cine beneficiaza de pensie anticipata si cine de pensie anticipata partiala nicoleta dragomir nicoleta dragomir femeie : data nastere 14.02.1955 ani vechime 35 de ani vreau sa ma pensionez mai devreme la ce categorie ma incadrez ? pensie anticipata ? sau pensie ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata leed_zeppelin leed_zeppelin buna ziua, sunt nascut in anul 1952,lucrez din septembrie 1971 in aceeasi unitate,fara intrerupere (7 ani in gr.II-a de munca iar restul gr.III-a.) As dori sa ... (vezi toată discuția)